Ik hoor je denken. Inderdaad! Krachttraining is voor mannen met witte hempjes die in de sportschool zichzelf staan te bekijken in de spiegel. Of voor vrouwen die teveel testosteron in hun bloed hebben en eruit willen zien als bodybuildsters…

FOUT! Tuurlijk zijn er altijd van die mannen die zichzelf meer vermaken met de spiegel dan met hun vriendin. Maar…. Dat is wel een beetje een ouderwets beeld van de sportschool. Die hoek met gewichten wordt steeds groter. En dat is niet voor niks. Veel vrouwen pakken tegenwoordig ook de dumbless en stangen met gewichten uit het rek. En dat is ook niet voor niets.

Jouw lichaam, jouw training
Krachttraining, mits goed uitgevoerd, is juist heel gezond. En als vrouw wordt je echt niet meteen een hulk want daar hebben wij helemaal geen aanleg voor. De spieren van de vrouw zijn niet gemaakt om rond en bulkie te worden. Wat belangrijk is, is om je te realiseren dat ieder lichaamstype zijn eigen soort training nodig heeft.

Hoe ben jij gebouwd?
Grofweg gezegd zijn er drie lichaamstypes. In de fitnesswereld, noemen ze die ‘ectomorph’, ‘mesomorph’ en ‘endomorph’. Ik hoop dat je nu niet meteen bent afgehaakt want dit is juist belangrijk. Een ectomorph is dun en lang gebouwd, een mesomorph, breed en klein en een endomorph, lang en breed. Probeer je te bedenken welke lichaamsbouw jij hebt. Kan lastig zijn, de meeste vrouwen hebben geen realistisch zelfbeeld, vraag het dan aan een eerlijk persoon in je buurt. Nee, niet je moeder! Die is sowieso niet eerlijk. 🙂

krachttraining

Ectomorph
De meeste ectomorphs zijn dunnig en lang, hebben een laag lichaamsvetpercentage en weinig spiermassa. Het is vaak moeilijk voor een ectomorph om aan te komen of spiermassa op te bouwen. Als voorbeeld kan je denken aan Gisele Bündchen. Ok, die is afgetraind, maar haar kenmerken zijn duidelijk ectomorf. Voordeel van een ectomorph zijn is natuurlijk het slanke postuur. Maar de meeste vrouwelijke ectomorphs willen juist wat meer curves. Voor mannelijke ectomorphen geldt hetzelfde, behalve dat die vaak opzoek zijn naar heel andere ‘cuves’.

Mesomorph
De meeste mesomorphen hebben een atletisch, sterk, compact en slank lichaam. De schouders staan meestal wijder dan de heupen en ze hebben vaak een zandloperfiguur. Ook zijn ze vaak al van nature slank en gespierd. Zo niet, dan hoeven zij hier niet veel moeite voor te doen. Jessica Biel heeft een typisch mesomorph lichaam.
Voordelen van een mesomorph is dat hun lichaam snel reageert op krachttraining. Dit lijkt leuk maar kan er ook voor zorgen dat een mesomorph ineens toch een beetje bulkie wordt. Vaak vinden mesomorph vrouwen zichzelf al snel te gespierd.

Endomorph
De meeste endomorph lichamen hebben mooie, ronde curves. Zij zijn een beetje het tegenovergestelde van de ectomorph lichamen. Ze hebben vaak een wat groter postuur en de heupen staan wat wijder dan de schouders. Het is vaak lastig voor endomorphen om af te vallen en zij komen dan ook sneller aan. Beyonce heeft een heel mooi endomorph lichaam. Bij haar zijn de kenmerken ook heel goed zichtbaar. De meeste endomorph lichamen zijn vaak wat voller maar ook de vollere vrouwen kunnen er heel mooi uitzien. Voordelen van een vrouwelijke endomorph is dat zij een ontzettend sexy en sensueel lichaam hebben, omdat zij juist mooie curves hebben. Het nadeel is alleen dat ze keihard moeten werken om hun lichaam mooi te houden omdat ze sneller aankomen. Voeding is daarom een extra aandachtspunt!

Endomorph

Zelf ben ik een ectomorph, ik dacht serieus dat ik een mesoporph was. Iedereen die me kent zal me nu uitlachen denk ik. Sinds twee weken heb ik mijn sportweek omgegooid. Ik ga mezelf houden aan de heilige drie-éénheid uit mijn blog op de Patatgeneratie. Kracht, souplesse en cardio. En die krachttraining moet ik dus aanpakken als een ectomorph. Omdat ik als ectomorph weinig spiermassa van mezelf heb train ik nu kort en krachtig. Dat houdt in dat ik maximaal 6 tot 8 herhalingen per setje van een oefening doe en dan 3 setjes. Ik train nu 9 basis oefeningen, voornamelijk benen, billen, rug en schouders en dat kan in 30 min. Een krachttrainingssessie van een ectomorph hoeft dus niet lang te zijn. Wel combineer ik dit met yoga en hardlopen. Vandaag ben ik bijvoorbeeld eerst 30 minuten buiten gaan hardlopen en aansluitend heb ik 30 minuten mijn setje krachttraining gedaan en afgesloten met 10 minuten buikspieren en een goede stretch. Maar in principe kan je in 30 minuten je training doen.

Meer over jouw training
Zo zie je maar dat iedereen verschillend is. Probeer uit te vinden welk lichaamstype je bent om zo je sport en voeding passend te krijgen. In mijn volgende posts zal ik meer vertellen over de andere twee lichaamstypes en kom ik zeker terug op oefeningen en voeding.

I will keep you posted!

Note*
Wil je meer weten over het trainen als een ectomorph? Daar heb ik ondertussen een blogpost over geschreven en die vind je hier.

 

 

 

 

 

 

 

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.