zelfgemaakte granola 0 quiona poffen

Ik vind zelfgemaakte granola vol met gezonde ingrediënten zo al heel lekker maar nu heb ik nog iets anders ontdekt: zelf quinoa poffen en dat door mijn granola heen mixen. Lekker knapperig en wanneer gepoft met kaneel ook nog heerlijk van smaak.

Maar. Het is niet makkelijk. Er zitten een paar regels aan en het is even een paar keer oefenen! Het is me dus eindelijk gelukt en nu kan ik er erover schrijven zodat jullie er ook van kunnen genieten.

 

Nodig voor quinoa poffen

Dat is niet heel veel gelukkig.

  • ongekookte quinoa
  • koekenpan met goede antiaanbaklaag en deksel

 

Hoe pof je quinoa?

Daar gaat ie. Ik heb trouwens een mix van zwarte, bruine en witte quinoa gebruikt daarom lijkt mijn gepofte quinoa zo donker. Spoel de quinoa van te voren af en laat goed uitlekken. Ik had hier al moeite mee bij mijn eerste keer omdat ik geen zeef heb waar de korreltjes quinoa niet doorheen vielen. Oplossing: leg een schone theedoek in een zeef en doe daar een handje quinoa in. Houd onder de kraan en spoel goed af. Laat ook goed uitlekken!

Pof de quinoa door een droge pan op middelhoog vuur te zetten. De pan moet lekker heet worden. Doe een handje quinoa in de pan en strooi er wat kaneel bij, doe het deksel op de pan. Je hoort wel wanneer de quinoa begint te poffen, het is een soort knisperend geluid. Roer af en toe, of schud met de pan, want de quinoa mag niet verbranden. Dit duurt ongeveer 5 minuten, dus wees geduldig. (niet mijn sterkste punt!) Als je geen gepof meer hoort dan zijn ze klaar!

Ik gebruik het nu door mijn granola, maar zo op je fruit, in de kwark of door een salade is ook erg lekker!

 

Granola zelf maken

Granola is een combinatie van haver, noten en zaden die je roostert in de oven. Je kunt er alle kanten mee op en dat maakt het zo leuk om te varieren. Zie mijn recept dan ook als inspiratie en maak vervolgens je eigen ideale mix. Nu wil je natuurlijk ook weten hoe ik die granola maak? Ik leg het uit.

Gebruik als basis (onbewerkte) havervlokken. Combineer met je favoriete (onbewerkte en ongezouten) noten. Denk aan walnoten, hazelnoten, pistachenoten, amandelen, cashewnoten, paranoten en pecannoten.  Voeg dan je favo zaden of pitten toe. Zoals bijvoorbeeld lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten of pijnboompitten.
Om het zoet en kleverig te maken meng je de mix met honing, ahornsiroop of agavesiroop. Beetje vet erbij in de vorm van plantaardige olie of kokosolie. En als laatste een specerij. Denk aan kaneel, gember (of gembersiroop), kardemom of een snufje nootmuskaat (niet te veel).

Dit alles gooi je bij elkaar in een bak en meng je goed. Vervolgens schep je het op een met bakpapier bekleed bakblik en schuif je ‘m 10-15 minuten in de oven op 175 graden. Ik schep het tussentijds altijd een keer door, zodat alle kanten gelijkmatig geroosterd worden. Houd het goed in de gaten want voor je het weet heb je zwarte granola en dat is zonde! Laat het vervolgens afkoelen en schep goed door zodat je geen klonten hebt. Na het afkoelen kan je het nog lekkerder maken..

Voeg de gepofte quinoa toe. Of gedroogd fruit. Dat kunnen rozijnen, gojibessen, cranberries, abrikozen en pruimen zijn. Maar ook bijvoorbeeld gedroogde stukjes banaan, ananas, mango, kokos of ander tropisch fruit. Pas dan wel op dat je de onbewerkte versie hebt, zonder toegevoegd suiker.

Pak een  weckpot en schep hier je granola in. Geniet ervan! Zoveel lekkerder dan droge muesli.

Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd wat jij ervan vindt en of het je gelukt is quinoa te poffen! Laat je een reactie achter? Of tag me op instagram of facebook.

Eet smakelijk!

 

Nu je gezonde granola hebt gemaakt met je eigen gepofte quinoa ben je misschien ook wel opzoek naar een leuke workout! Bekijk eens de sportieve workout video’s en laat je inspireren tot jouw favoriete workout!

quinoa poffen

 

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.