Marleen inspired by - burn-out

Hallo mede sportievelingen! Mijn naam is Marleen, heb net the big 3-0 aangetikt, ik houd van sporten en heb een persoonlijk blog: www.acupofmarley.nl. Dit is een blog gevuld met happy stuff, genietmomentjes, balance, travel, food en nog zoveel meer met een flinke scheut liefde.

 

Op reis naar ‘happiness’

Mijn blog is ontstaan vanuit een voor mij heftige periode, een tijd van uitval door een fikse burn out. Een pittige, maar leerzame ervaring. Het heeft mij vele inzichten geboden, hierdoor heb ik o.a. geleerd wat ik als persoon belangrijk en fijn vind. En nog steeds leer ik dagelijks van mijn handelen en doen. Graag deel ik mijn ervaring met jullie en neem ik jullie mee op reis van burn-out naar happiness, het luisteren naar je lichaam en het werken aan de betere en leukere versie van jezelf.  De versie waar jij als persoon blij en trots op mag en kan zijn. Want, als jij gelukkig bent en houd van jezelf als persoon, dan komt de rest vanzelf. Je bent mooi zoals je bent, in welke vorm dan ook!

 

Dit was het begin van een onstuimige periode…

How it all started… Ongeveer 2 jaar geleden werd mijn leventje flink op zijn kop gezet. Het ging niet goed met mij, sterker nog het ging helemaal niet goed met mij.  Ik kon niet meer, was moe en was mij totaal niet meer bewust van de wereld om mij heen. Zelf had ik dit niet in de gaten, ik ging volledig voorbij aan dit gevoel. Tuurlijk merkte ik wel dat ik mij niet ‘zo’ vitaal voelde, maar ja dat heb je weleens. Dat hoort er bij als je een druk leven hebt met een verantwoordelijke baan in de jeugdzorg, sociale contacten –en verplichtingen, sport, to do’s etc. Je gaat gewoon door, zet je schouders eronder en doet wat je hoort te doen. Tenminste, dat dacht ik… en daar ging het mis. Toen ik op een avond van een etentje naar huis fietste viel ik van het ene op het andere moment met een harde klap op de grond. Dit was het begin van een onstuimige periode. In eerste instantie kwam ik thuis te zitten met een hersenschudding en 1,5 week later stond ik weer op de werkvloer. Ging het beter? Nee, absoluut niet! En dat heb ik geweten, een week later zat ik bij de huisarts, ik was een wrak, ziek van ellende en wist niet waar ik het zoeken moest. Mijn lichaam deed zo’n pijn. Uit bed komen, douchen en aankleden? Hoe dan, alles, maar dan ook werkelijk alles was teveel. En daar was het antwoord: “je hebt een burn-out”.

 

Van 10 stappen buiten de deur naar een klein ommetje

In de beginperiode van mijn burn-out was ik nergens toe in staat. Je lichaam heeft gedurende een veel te lange periode op de overlevingsstand gestaan, waardoor het echt niets meer kan. Weken vlogen voorbij, als een zombie zat ik op de bank de hele dag voor mij uit te staren.
Maar naar mate de tijd vorderde werd het langzaamaan iets lichter in mijn hoofd en ging ik van 10 stappen buiten de deur (5 stappen van de voordeur naar 5 stappen terug naar de voordeur.. serieus, ik overdrijf niet) naar een klein ommetje. Heel langzaam bouwde ik weer wat conditie op en vond ik het heerlijk om weer in beweging te zijn. Op den duur kwam ik op het punt dat ik wel heel graag weer eens een kijkje in de sportschool wilde gaan nemen. Om niet te hard van stapel te lopen maakte ik een afspraak met een personal trainer om gezamenlijk mijn opbouw te bespreken en een speciaal programma op te stellen.

Het gesprek met de personal trainer ging ik toch een soort van met knikkende knieën in, want waar moesten we beginnen? Het antwoord was simpel, heel langzaam zou er opgebouwd worden, helemaal van 0 af aan. Mijn einddoel werd vastgesteld, er zou uiteindelijk toegewerkt worden naar het wederom deelnemen aan de sportlessen. Want OH, daar werd ik altijd zó blij van!!

Ik kreeg weer plezier in sporten

Waar ik mij aan het begin naar de sportschool moest slepen, omdat de wandeling ernaartoe al als een work out op zich voelde, ik 5 kilo niet omhoog kreeg en na een kwartier ‘bewegen’ weer moest stoppen, omdat ik gewoon niet meer kon, bouwde ik langzaamaan toch steeds ietsje meer kracht en conditie op. Ik kreeg weer plezier in het sporten en zag dat ik steeds meer progressie boekte.

Tijdens het sporten zag ik vaak de lessen voorbij komen waaraan ik zo graag mee wilde doen, dit gaf mij dat extra beetje motivatie om daar naartoe te werken. Het sporten ging met vallen en opstaan, ik moest goed naar mijn lichaam luisteren om niet de grens over te gaan en teveel van mijzelf te vragen. Deed ik dit niet? Dan kon ik gelijk weer een paar stappen terugzetten en dat was niet wat ik wilde… ik wilde vooruit!

Na heel veel verschillende trainingsschema’s, een dosis doorzettingsvermogen en een lichaam dat totaal gereset werd, kwam ik na een jaar sporten en opbouwen steeds dichterbij mijn einddoel… de groepslessen. En ja hoor, op 31-12-2015 was mijn eerste les bodyshape een feit. Wat was ik blij! De les ging hartstikke goed, nog niet alles kon ik op volle kracht meedoen, maar het viel niets tegen. Met een glimlach ging ik 2016 in, eindelijk kon ik weer de sporten oppakken die ik zo leuk vond en eindelijk kon mijn lichaam deze intensiviteit weer aan. Je wilt niet weten hoe happy en goed dit voelde!

 

De burn-out was een waarschuwing, sporten is mijn medicijn

Sport is voor mij echt een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Het is mijn medicijn, het maakt mij blij en zorgt dat alle hersenspinsels even ‘on hold’ staan. Ik ben er gewoon van gaan houden en heb het nodig om ‘normaal’ te kunnen functioneren. De lessen bodyshape, bodypump, kickfun, bodybalance en yoga zijn favoriet. Ze zorgen ervoor dat lichaam en geest in balans zijn. Je lichaam is een kostbaar instrument en geeft exact aan hoe jij je voelt. Wees lief voor je lijf en ga hier niet aan voorbij, een juiste balans in sport, voeding en genietmomentjes maken gelukkig. Do what you love & love what you do!

 

Nog meer INSPIRED BY…

Wil je nog meer persoonlijke sport stories om je te inspireren? Misschien wil je dan ook wel het verhaal van Victoire of van Eveline lezen!

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.