workout bos creativiteit

Wisten jullie dat ik naast blogs schrijven op Love2workout en workouts geven, ook conceptontwikkelaar ben? Een creatieve functie die dagelijks veel van mijn hoofd vraagt. Creativiteit, ideeën bedenken, koppelingen maken, mensen overtuigen, pitches houden, mooie presentaties maken.. Scherp en creatief zijn, elke dag weer. Hoe ik dat volhoud? Wat denk je? Door te sporten natuurlijk!

 

Sporten houdt me scherp

Deadlines, creativiteit binnen kaders maar wel ‘out of the box’, collega’s blij maken, klanten tevreden stellen, het is een leuke maar intensieve baan. Om scherp te blijven moet ik fit zijn en om fit te zijn ga ik sporten. Rennen om mijn hoofd leeg te maken, een intensieve workout om even helemaal nergens aan te denken, een heerlijke voetbalwedstrijd of training met mijn teamgenootjes om sociaal en sportief even helemaal ergens anders mee bezig te zijn. Hoe dan ook. Van sporten word ik blij, fit en scherp.  En heel soms valt alles op z’n plek tijdens het rennen en los ik de ene na de andere puzzel in mijn hoofd op. Of zit ik kapot van een HIIT workout op de bank en heb ik ineens alle rust om mijn werk helder voor me te zien. Het is voor iedereen verschillend. Voor mij werkt het zo.

 

Hoe komt het dat sporten me scherp houdt?

Wetenschappers hebben vastgesteld dat bewegen daadwerkelijk effect heeft op de hersenen. Drie keer per week 40 minuten wandelen in een rustig tempo kan de verbindingen tussen belangrijke hersendelen al verbeteren, zo bleek in 2010 uit een onderzoek van de Universiteit van Illinois.

Een belangrijke reden waarom de sporters beter presteerden is volgens psycholoog Lorenza Colzato (deed onderzoek naar het verband tussen sporten en bewegen, Frontiers in Human Neuroscience) oxygenatie, het proces waarbij zuurstof in het bloed komt en koolstofdioxide eruit gaat, via de longen. ‘Gedurende langere tijd sporten leidt tot een toename van oxygenatie en van het glucosegehalte in de voorste hersendelen’, aldus de psycholoog. ‘Dit brengt voordelen met zich mee voor de creativiteit’.

De psycholoog denkt dat fysieke inspanning de hersenen traint om flexibeler te worden in het zoeken van creatieve oplossingen. Maar dat werkt alleen als je lichaam gewend is actief te zijn.

Sporten is dus goed voor je vermogen om creatief te denken, maar alleen als je het regelmatig doet. De deelnemers die goed scoorden in het onderzoek van Colzato sportten minstens drie keer per week een uur of langer achter elkaar, en ze deden dat al zeker twee jaar. Wie de creatieve vruchten van sporten wil plukken, moet er bovendien rekening mee houden dat het wel even duurt voordat dit kan. Colzato denkt dat minstens zes maanden sporten nodig is, omdat het wel eens zo lang zou kunnen duren voordat je lichaam gewend is aan intensief bewegen en daarna niet te moe is om zich te wijden aan denktaken.

Volgens haar ondersteunen de onderzoeksuitkomsten alvast het bekende idee van een gezonde geest in een gezond lichaam: ‘Regelmatig bewegen zorgt voor een cognitieve stimulans die creativiteit op een goedkope en gezonde manier bevordert.’

Dus: ga sporten, houd het vol en wordt creatiever!

 

Sporten geeft je creativiteit een boost

Ik geloof niet dat je nou perse een actieve inspanning moet doen om daarna het geniale idee te bedenken. Het gaat om de regelmaat, het gaat om je algemene fitheid. En wanneer je start met sporten, kom je in een positieve sportflow, je gaat je lekkerder voelen en je wilt alleen maar meer. Ook word je bewuster van wat het bewegen en gezond bezig zijn met je lichaam doet en is stap twee om op je voeding te gaan letten. Want ja, het is natuurlijk een aloude combinatie: sporten en gezond eten gaan hand in hand.

Ik ben soms weleens een paar weken wat lui met sporten en merk dan dat mijn voeding ook wat slechter wordt. Wanneer ik mezelf dan weer even een flinke schop onder mijn kont geef, weer vaker ga sporten dan komt de rest vanzelf. De ideeën ploppen vaker op, ik heb meer energie en die deadlines kan ik gemakkelijker aan!

 

 

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.