sportverhalen waterpolo

Ik ben Jolien, ik heb een passie voor gezond eten, fitness en.. waterpolo! Op mijn website www.healthyfitjo.com deel ik gezonde recepten en op mijn Instagram account healthyfitjo deel ik allemaal dingen die te maken hebben met een gezonde lifestyle, daar hoort ook mijn lievelingssport bij: waterpolo.

 

Wat is waterpolo precies?

Waterpolo kan je vergelijken met handbal, maar dan in het water (logisch.. I know haha). Je speelt met zes speelsters en één keeper. Die gekke mutsjes die we ophebben noemen we caps, wat voetballers aanhebben als shirt (kleur, rugnummer), hebben bij op ons hoofd. In het waterpolo ben je niet of aanvaller, of verdediger, maar je valt met z’n allen aan en je verdedigd ook samen. Dat vind ik juist zo leuk aan waterpolo. Je bent constant in beweging en moet alert zijn. Daarom duurt een waterpolo wedstrijd relatief kort, in vergelijking met andere sporten. Onze wedstrijden duren 4 x 8 minuten netto. De tijd wordt namelijk bij elke overtreding, doelpunt, time-outs etc. stopgezet. Ook hebben we tussen de periodes door 2 minuten rust om te bespreken. Een hele wedstrijd duurt ongeveer 60-75 minuten. We hebben het hier over een wedstrijd op eredivisie niveaus, op lagere niveaus duren de wedstrijden korter (4 x 6 minuten).

 

Waterdier

Ik ben een echte waterrat en waarschijnlijk kon ik eerder zwemmen dan lopen. Vroeger op vakanties lag ik hele dagen met mijn kop in het water en moesten mijn ouders mij uit het zwembad trekken als het etenstijd was. Dat ik een waterdier ben is ook niet zo vreemd. Mijn ouders hebben allebei op waterpolo gezeten en hebben elkaar daar ook ontmoet, verder heb ik ook neven en nichten die waterpoloën. Ik kom dus uit een echte waterpolo familie. Als klein meisje ging ik altijd kijken bij mijn vader en ik wist toen al; dat wil ik ook gaan doen! Zo ben ik er als vanzelf ingerold.

Ik moest van mijn ouders eerst goed kunnen zwemmen voordat ik op waterpolo mocht. En wat ik nu ga zeggen klinkt misschien heel vreemd voor iemand die vier à vijf keer per week in het water ligt te dobberen, maar zwemles vinden de meeste waterpoloërs dus niks aan. Alleen maar baantjes zwemmen… Nee geef mij maar een beetje actie! Maar goed, na een paar jaar zwemtraining (waarvan ik minimaal driekwart van de training onder water lag koppeltjes te duiken) mocht ik dan, finally, op waterpolo. Ik was toen negen jaar oud. In een team samenspelen, lekker in het water, keihard de bal op doel gooien en duelletjes met de tegenstander, I loved it!

Tot mijn 13e bakte ik er trouwens vrij weinig van. Ik ben als kind altijd te zwaar geweest en moest dus wat extra kilo’s meeslepen. Ik kon nog net bovenblijven en mijn ouders vroegen zich af of ik het überhaupt wel leuk vond, maar ik vond het geweldig. Ik ben altijd een harde werker en een doorzetter geweest, wat in deze sport wel goed van pas komt, want je moet je de kaas niet van het brood laten eten. Liever deel jij de eerste ‘tik’ uit, dan dat je er eentje krijgt. Nu niet denken dat we bij waterpolo alleen maar aan het worstelen zijn hoor, maar het kan er soms wel heftig aan toe gaan in duellen. That’s all-in the game en na de wedstrijd ben je even goede vrienden met elkaar.

waterpolo-love2workout

 

Jong Oranje

Vanaf mijn 14e maakte ik grote sprongen, ik ben toen wat afgevallen en alles ging makkelijker. Ik werd geselecteerd voor het regionale jeugdteam. Daarmee speelden we een NK en op dat NK werd ik uitgenodigd voor Jong Oranje. Super gaaf, want dat was altijd mijn droom en die kwam in vervulling. Ik heb altijd erg hard moeten werken, keihard moeten trainen en knokken voor een plekje in de selectie. Dus toen dit werd beloond was ik door het dolle heen.

Vanaf toen werden mijn ouders bekroond tot taxichauffeurs, kon ik de route naar Zeist dromen en kenden de treinconducteurs mij zo ongeveer bij naam. Want ik mocht twee keer in de week naar Zeist om daar te trainen. In de zomervakanties trainden we elke dag en sliepen we daar ook in een oud gebouwtje, in stapelbedden. In waterpolo gaat niet zoveel geld om als bij voetbal, dus we namen onze eigen maaltijden mee en betaalden zelf onze treinkaartjes naar trainen en het benzinegeld. Maar het was het allemaal waard, want in 2010 werd ik geselecteerd voor jet EK in Oekraïne. Een ontzettend mooie ervaring, ook al was het eindresultaat, een zesde plek, een grote teleurstelling. We gingen voor een medaille, maar werden in de kwartfinale uitgeschakeld door Italië. Desondanks was het gaaf; om je land te mogen vertegenwoordigen, het volkslied te zingen in je oranje badjas en tegen andere landen te mogen spelen

waterpolo-love2workout-3

Ontwikkeling als speelster en persoon

Na vijf jaar ben ik gestopt met Jong Oranje. Ik ging studeren en vond mijn maatschappelijke carrière steeds belangrijker worden. Ook werd het combineren van topsport en studie steeds lastiger. Met waterpolo is niet of nauwelijks geld te verdienen en school vond ik ook erg leuk. Daarnaast schatte ik mijn kansen om de nationale selectie te halen, en hierin ook een vaste waarde te krijgen, klein in. De concurrentie was groot en ik vond andere dingen, zoals mijn studie, ook steeds leuker worden.

Ik heb met Jong Oranje super gave tripjes mogen maken voor trainingskampen en toernooien en dit zijn ervaringen die niemand mij meer afneemt. Ik heb hier super veel van geleerd, als waterpolospeelster, maar ook als persoon. Ik heb geleerd om zelfstandig te worden, samen te werken, te plannen en door te gaan waar anderen zouden stoppen. Ik ben hier erg dankbaar voor.

Dus naast dat ik het spelletje waterpolo een passie van mij is, heb ik er mijzelf als persoon ook door ontwikkeld. Ik heb ervan geleerd niet op te geven, door te gaan wanneer het even tegenzit en voor mijzelf op te komen. Eigenschappen die buiten het waterpolo ook goed van pas kunnen komen.

 

Mijn Lifestyle

Nu denk je misschien, maar speelt ze helemaal geen waterpolo meer? Jazeker wel! Ik speel nog steeds in de Eredivisie van Nederland, train voor de waterpolo zo’n 8-10 uur in de week en speel in het weekend een wedstrijd. Met mijn club, ZPC het Ravijn uit Nijverdal, ben ik twee keer landskampioen geworden en zijn we tweede van Europa geworden in de Europa League. Dus tripjes naar het buitenland komen nog steeds één keer in de zoveel tijd voor en daar geniet ik extra hard van. Je komt op plekken waar je normaal gesproken niet zo snel naartoe zou gaan (denk aan Moskou en ergens anders in Rusland in the middle of nowhere waar het -30 graden is). Super vet!

Naast het waterpolo heb ik een grote passie voor voeding en fitness. Als ik een avondje niet hoef te trainen ben ik in de sportschool te vinden waar ik krachttraining doe of een groepsles volg. Ook geef ik sinds kort zelf groepslessen. Fitness helpt mij bij het waterpolo en andersom. Deze combinatie tussen fitness en waterpolo werkt erg goed voor mij. Ik voel mij fitter dan ooit en zit goed in mijn vel!

Daarnaast speelt voeding een grote rol. Voeding is de brandstof van het lichaam.. en ik kan je vertellen.. van een waterpolotraining of -wedstrijd krijg je.. HONGER! Zonder voldoende voeding kan je niet goed presteren. Iets was ik de afgelopen jaren ook heb geleerd. Op mijn Instagramaccount deel ik allerlei dingen die te maken hebben met deze levensstijl van sporten, voeding en ja ook.. ontspanning (ook al vind ik dat soms best lastig, want ik vind het heerlijk om te sporten en bezig te zijn).

[one_half]
Jolien-van-Brouwershaven

[/one_half]

[one_half_last]
waterpolo-love2workout-4

[/one_half_last]

Een sport voor doorzetters

Waterpolo is een sport voor doorzetters. Je moet je de kaas niet van het brood laten eten, ook al ben je in het dagelijks leven misschien wat verlegen. Misschien is dan juist waterpolo wel wat voor jou. Je leert voor jezelf op te komen (en daarmee bedoel ik niet dat je iemand een tik moet verkopen haha), in een team samen te spelen, vechtlust en zelfvertrouwen. Dit zijn dingen die waterpolo mij hebben ‘gegeven’.

Je krijgt er ook een super goede conditie van, doordat je tijdens wedstrijden constant in beweging bent en je hartslag hierdoor op en neer gaat, zoals bij een intervaltraining. Hier train je dan ook veel op! Je wordt er dus fysiek sterker van, maar zeker ook mentaal!

Als je het leuk vindt om een kijkje te nemen in mijn leven en ideeën op te doen voor gezonde en lekkere recepten kan je me volgen via Instagram, Facebook & Twitter. En natuurlijk deel ik alle recepten op mijn website www.healthfitjo.com.

 

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.