love2workout - sportmotivatie

Ik heb iets gevonden voor je sportmotivatie. Een theorie waardoor we redelijk goed kunnen verklaren waarom de één makkelijk een aantal keer per week sport en de ander moeite heeft met diezelfde commitment. De theorie beschrijft vier persoonlijkheden en als je ze kent wordt het een stuk makkelijker om regelmatig te gaan sporten.

 

De theorie: vier persoonlijkheden, vier beweegredenen

Eigenlijk leer je door de theorie jezelf een stukje beter kennen waardoor je kan anticiperen en begrijpen hoe het zit met jouw innerlijke sportmotivatie voor een workout. De theorie is ontwikkeld door Gretchen Ruben en heet ‘Four Tendencies’. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven, een quiz van gemaakt en een app om je te helpen jezelf en anderen beter te begrijpen en je leven makkelijker te maken.

Ik luisterde er een podcast over en dacht meteen: dit is te vertalen naar sporten. Dit is te vertalen naar de reden waarom sommige mensen wel de motivatie kunnen vinden om te gaan sporten en anderen niet. Of in ieder geval een ander soort motivatie.

Want de vier persoonlijkheden hebben andere beweegredenen om iets te doen. De één heeft een afspraak met iemand nodig maar de ander moet echt van binnenuit gemotiveerd zijn. Super leuk en interessant om de theorie van Grentchen Ruben eens over sport en motivatie heen te leggen. Sportmotivatie 2.0. Ik ga mijn best doen.

 

The Four Tendencies van Grentchen Ruben

Gretchen zegt: door deze eenvoudige vraag te stellen aan jezelf ‘ Hoe reageer ik op verwachtingen?’ krijg je ineens een ton aan zelfkennis om mee aan de slag te gaan.

Ze ontdekte dat mensen passen in vier ‘tendensen’: Upholders (opvolgers), Questioners (vragenstellers), Obligers (verplichters) en Rebels. Onze ‘neiging’ vormt elk aspect van ons gedrag. Het is het kader waarin we beslissingen nemen, deadlines nakomen, een nieuwsjaarsvoornemen kunnen waarmaken, wel of geen stress hebben en motivatie vinden om te gaan sporten.

De vier tendensen verklaren waarom we handelen en waarom we niet handelen.
Het kennen van de vier tendensen maakt het makkelijk om één van de grootste dagelijkse uitdagingen van het leven te beantwoorden:

‘Hoe zorg ik ervoor dat mensen – inclusief mezelf – doen wat ik wil?’

 

Jouw reactie op verwachtingen

Hoe jij reageert op een verwachting van een ander of van jezelf blijkt erg belangrijk in dit verhaal.

In het kort:

Upholders reageren goed op externe- en interne verwachtingen. Ze maken makkelijk afspraken met anderen en met zichzelf en houden zich er dan aan.

Questioners stellen alle verwachtingen in acht, extern of intern; ze zullen alleen aan een verwachting voldoen wanneer ze denken dat het zinvol is.

Rebels verzetten zich tegen alle verwachtingen, zowel van externe als innerlijke verwachtingen. Ze doen alleen iets wanneer ze intrinsiek gemotiveerd zijn.

Obligers voldoen juist aan externe verwachtingen maar hebben moeite met verwachtingen die ze zichzelf opleggen. Afspraken met anderen komen ze makkelijk na maar afspraken met zichzelf hebben ze moeite mee.

 

The Four Tendencies en sportmotivatie

Zie je nu hoe je dit kan linken aan jouw sportgedrag? Maar ook hoe het je kan helpen om te gaan en te blijven sporten?

Ben je een Upholder? Dan is het voor jou helemaal niet moeilijk om een afspraak met jezelf te maken om drie keer in de week (of hoeveel je eigenlijk zelf wilt) te gaan sporten, op een bepaalde tijd, op een bepaalde dag. Of je nou een afspraak met een sportbuddy hebt gemaakt of met jezelf, jij gaat gewoon.

Meer een Questioner? Dan vraag je jezelf steeds af wat het aan je leven toevoegt, dat sporten. Je zet alles uiteen om eruit op te maken of het voor jou zinvol is. En als het dat dan is dan ga je ervoor. Je zoekt uit wat dat krachttrainen in de sportschool voor een zin heeft of dat hardlopen voor het ontbijt echt bepaalde voordelen heeft. Ik ben zelf heel tevreden als ik met een lach ga en met energie thuis kom. Een sport moet voor mij dus een passie zijn en bij me passen. Klinkt bekend toch? Dat is de reden dat ik Love2workout ben begonnen. Maar genoeg over mij… Welke persoonlijkheid ben jij?

Een Rebel soms? Deze klinkt het stoerst om te zijn, maar helaas en misschien wel gelukkig ook, zijn we niet allemaal rebbelen. Een rebbel gaat juist niet sporten als iemand zegt dat het goed voor ‘m is. Een rebel doet juist geen oefeningen van de fysio omdat het goed voor hem is. Een rebel doet eigenlijk niks omdat een ander zegt dat het moet. Een rebel moet voelen of hij/zij iets wilt. Een rebel staat alleen ’s ochtends vroeg op om te gaan hardlopen omdat hij/zij het zo lekker vindt hoe rustig de stad dan nog is of hoe de wind langs zijn oren waait. Of deze.. een rebel kiest juist niet voor de sportschool omdat het hem verplicht te betalen en verplicht aanwezig te zijn.. Herkenbaar?

Als laatste de Obligers. Herken jij jezelf hierin: je hebt afspraken gemaakt met een sportbuddy om samen te gaan sporten. Eigenlijk heb je geen zin maar omdat je die afspraak hebt staan ga je toch. Dat is een echte Obliger en meteen ook jouw oplossing. Maak afspraken van buitenaf. Creëer externe verwachtingen. Of dat nou die sportbuddy is of een belofte aan je volgers op Instagram of een teamsport waar mensen op je rekenen. Het helpt jou om te gaan sporten en dat is mooi om te weten toch?

 

Je bent niet de enige die het moeilijk vindt om te gaan sporten

Uit onderzoek is gebleken dat Rebels de kleinste categorie is en daarna de Upholders. Er zijn dus maar weinig mensen die zichzelf aan een afspraak kunnen houden of genoeg intrinsieke motivatie kunnen creëren om een workout te gaan doen. De meeste mensen zijn Questioners en Obligers. Degene die het het moeilijkst hebben om zich te houden aan eigen verwachtingen of zichzelf blijven afvragen of sporten wel goed voor je is en welke sport dat dan moet zijn…

Je bent dus niet alleen. Maar je kan er wel mee leren omgaan. Juist als je jezelf goed kent heb je alle tools in handen om er verandering in aan te brengen en dat is fijn toch? Twijfel je nog over welke persoonlijkheid jij onder valt? Dan kan je de quiz van Gretchen Ruben op haar website doen. En als je er mee aan de slag wilt kan je het boek kopen of de app downloaden.

Succes met het vinden van jouw sportmotivatie!

 

 

Ben jij een echte Quistioner? Dan vind je het net als ik vast gaaf om te lezen waarom anderen een bepaalde sport doen? Lees dan de persoonlijke sportverhalen van Nicole of Irene of de vijf voordelen van krachttrainng voor vrouwen.

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.