sporten met diabetes

Ik ben Irene, 30 jaar oud en dit is mijn verhaal over sporten met diabetes. Sinds mijn derde jaar heb ik Diabetes Type 1 en altijd heb ik last gehad van overgewicht. Twee jaar geleden besloot ik daar iets aan te doen. In een half jaar tijd ben 20 kilo verloren door goed op mijn voeding te letten en regelmatig te sporten. Door mijn gewichtsverlies is mijn verliefdheid voor bewegen ontstaan. Hardlopen, fietsen, krachttraining, tennis, ik vind het allemaal even leuk en ik doe het allemaal graag. Dat gevoel dat je hart enorm aan het kloppen is, of dat je je spieren voelt branden: heerlijk!

 

Twee jaar geleden besloot ik het roer om te gooien

Op het moment van schrijven zit ik in Italië. Ik ben op vakantie met mijn ouders en vriend en geniet van de zee, zwembad en zon. En het overheerlijke Italiaanse eten. Maar sporten doe ik hier weinig. En om eerlijk te zijn, mis ik het enorm.

Twee jaar geleden besloot ik na mijn vakantie in Griekenland om het roer om te gooien. Ik voelde me niet comfortabel in mijn eigen lijf en dat was ik zat. Ik begon met gezonder eten (wat toen veel smoothies en sapjes inhield) en ben na verloop van tijd begonnen met hardlopen. Naar mate ik kilo’s verloor en dus lichter werd en begon ik het hardlopen steeds leuker te vinden. Maar echt verliefd ben ik er nooit op geworden. Die runners high waar velen over spreken….Ik heb het één keer mee mogen maken: na de 10 kilometer tijdens de marathon van Rotterdam.

 

Ik werd verliefd op krachttraining

Na een paar maanden verloor ik geen gewicht meer en raakte ik gefrustreerd. Ik was nog niet blij met mijn gewicht en mijn lichaam en meldde me aan bij Personal Body Plan. PBP heeft er voor gezorgd dat ik de sportschool in ging en verliefd raakte op krachttraining. In die tijd sportte ik 6x per week. 3 tot 4x per week krachttraining en 2 tot 3x per week hardlopen. In totaal ben ik in die eerste 6 maanden 20 kilo gewicht verloren.

Nu klinkt het alsof mijn gewichtsverlies op rolletjes verliep. Dat is niet zo. Door mijn diabetes (type 1) sta ik voor uitdagingen waar ‘gewone’ mensen nooit over na hoeven te denken. Sporten met diabetes levert veel uitdagingen op. Zo durf ik mij bijvoorbeeld nooit 100% te geven tijdens een training omdat ik bang ben dat mijn bloedsuiker zakt en ik out ga. Zo voel ik dus ook mijn bloedsuiker zakken wanneer ik een intensieve workout doe en tussentijds moet dextro moet eten omdat ik mijn workout anders niet kan afronden. Of, en dit frustreert me misschien nog wel het meest, ik moet extra eten omdat mijn bloedsuiker laag is. Het kan ook voorkomen dat mijn bloedsuiker hoog is. Dat zorgt er weer voor dat mijn spieren snel verzuren en ik bijvoorbeeld niet lekker kan sporten. Ik ben dan snel buiten adem terwijl ik wel weet dat ik die oefening of cardio routine normaal gesproken makkelijk zou kunnen doen.

 

Sporten met diabetes is een grote uitdaging

Beweging en een uitgekiend voedingspatroon is goed voor Diabetici omdat de bloedsuikers door beweging makkelijker te beheren zijn. Maar Diabetes maakt beweging en een uitgekiend voedingspatroon ook lastig. Door schommelingen in mijn bloedsuikerwaardes kan ik soms lastig hardlopen, lukt het me niet te concentreren op die bal tijdens het tennissen of heb ik niet de energie om gewichten op te tillen. Dat is enorm frustrerend.

Desondanks heb ik inmiddels een liefde voor actief bezig zijn ontwikkeld. Waar ik tot 7 jaar geleden het al heel wat vond dat ik 1x per week 30 minuten in de sportschool stond, kan ik mij nu een week zonder fysieke activiteit niet voorstellen.

 

 

Ik ben vast niet de enige die worstelde met diabetes en sporten

Tijdens één van mijn hardlooprondes dacht ik na over gewichtsverlies in combinatie met diabetes. Ineens schoot door mijn hoofd dat ik andere meiden met diabetes wel eens zou kunnen coachen richting gewichtsverlies en met sporten. Ik zou vast niet de enige zijn die worstelde met issues rondom gewichtsverlies, sporten en diabetes. Daarnaast ervaarde ik dat het lastig is om aan iemand zonder diabetes duidelijk te maken hoe je je voelt wanneer je een hoge- of lage bloedsuiker hebt. Coaches zonder diabetes snappen dat niet altijd. Ze zeggen dat ze het begrijpen en ze doen ook echt wel hun best, maar ze zullen het nooit écht begrijpen. En daarom ben ik zelf coach geworden! Ik ben nu trotse eigenaar van Fit with Diabetes Coaching, want mijn meerwaarde is dat ik het wél begrijp.

Sporten met diabetes vraagt een andere aanpak. Ik kan niet zomaar besluiten te gaan hardlopen of fietsen. Mijn bloedsuiker moet ik meten, heb ik nog actieve insuline in mijn lijf, wanneer heb ik voor het laatst gegeten en wat neem ik mee voor onderweg?  Krachttraining is vaak weer anders doordat bloedsuikers omhoog kunnen gaan door de adrenaline die wordt aangemaakt tijdens de workout maar net zo vaak maak ik ook tijdens een workout dat mijn bloedsuiker zakt. Dan moet ik tijdens mijn training stoppen. Daar kan ik best wel van balen ja.

 

Sporten met diabetes is een puzzel die je elke dag opnieuw moet leggen

Het hebben van Diabetes Type 1 is een puzzel die je dag in, dag uit opnieuw moet leggen. En iedere dag verandert de puzzel. Geen enkele dag is hetzelfde en je moet echt bovenop je voeding en diabetes zitten wil je alles uit een workout kunnen halen. Het kan maar het vraagt ontzettend veel discipline. En dat moet je maar net op willen brengen. Voor mij persoonlijk heb ik het met vlagen. Weken kan het goed gaan om dan tijdens een feestje ‘verkeerd’ te gaan. Daar trek ik achteraf mijn lessen uit. Ik leer nog steeds. Niet alleen van mijzelf, maar ook van de situaties van mijn klanten.

Mijn gewichtsverlies, mijn diabetes en fysieke activiteiten hebben mijn leven een doel gegeven. Een richting. Eén waar ik iedere dag meer in geloof. Voor mij geldt inmiddels ‘een dag niet gesport, is een dag niet geleefd’. Ik houd echt van actief bezig zijn. Ik word verliefd op het leven wanneer ik actief bezig ben geweest. Dat vind ik mooi en door middel van mijn coaching wil ik dat anderen dat ook kunnen zeggen.

Ik zou graag willen weten wat je van mijn verhaal vindt dus laat hieronder een reactie achter of een vraag wanneer je die hebt. Je kan me ook volgen op Instagram en natuurlijk meer over mij en mijn coaching lezen op mijn website. Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd om te gaan sporten, want actief bezig zijn maakt me echt gelukkig.

Groetjes Irene.

 

Wil je meer persoonlijke sportverhalen lezen? Wat dacht je van het verhaal van de overactieve Nicole die met sporten haar hoofd rustig krijgt of het verhaal van Ramon die van golfsurfen zijn leven heeft gemaakt!

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.