rugby love2workout

Mijn naam is Elke van Meer en voormalig professioneel rugbyster. Dus toen Cristel mij vroeg om iets over mijn favoriete sport te schrijven, twijfelde ik geen moment! Hoewel rugby steeds populairder wordt in Nederland krijg ik nog steeds wel eens een scheve blik. Rugby? Jij? Je bent toch een meisje? Je bent toch veel te smal? Guess what…. You are wrong!

 

Rugby: Liefde op het eerste gezicht

Tijdens mijn sportopleiding kreeg ik een lessenreeks rugby van mijn eigen docent. Ik vond er geen bal aan. Achteraf was dit te verklaren door de geringe kennis en de weinig uitdagende oefeningen die we kregen. Aan het eind van deze lessenreeks kregen we –gelukkig- een rugby clinic van een oud Nederlands team speler. Het was liefde op het eerste gezicht.

Nee, niet op de oude speler van het Nederlands team 😉 Maar het op het spel, Rugby. We mochten tackelen op een tacklebag, inlopen (lees: beuken) tegen een hitshield en we speelde het ‘echte’ spelletje.

Je raadt het al, binnen een week stond Elke bij de plaatselijke rugbyclub, The Dukes in Den Bosch.

 

Het spelletje Rugby

Rugby is rennen met een rugbybal in je handen waarbij je probeert met een bepaalde tactiek samen met je team de achterlijn (tryline) van de tegenstander te halen. Je speelt de bal over (gooien) naar je teamgenoten, maar alleen naar achteren. ‘Diep’ staan zoals bij hockey of voetbal heeft op een rugbyveld dus niet zoveel zin.

Omdat je met een bal in je hand een gevaar vormt voor de tegenstander mogen ze je tackelen. Door te tackelen proberen ze je aanval te remmen of te dwarsbomen. Maar wat het ene team mag, mag het andere team uiteraard ook! Een soort landje veroveren 2.0 met techniek en verschillende tactieken.

Bekijk deze video om het spelletje nog beter te begrijpen:

 

Voor iedereen is een geschikte plek op het veld te vinden

Ik kon snel beginnen omdat je relatief weinig nodig hebt. Een sportbroek, een shirtje, de geleende voetbalschoenen van mijn broertje en op de club kon ik een bitje aanschaffen. Ideaal.

Wat mij meteen opviel was de enorme hoeveelheid verschillende mensen, letterlijk en figuurlijk. Voor iedereen is er een geschikte plek op het veld omdat je elkaar nodig hebt. Grofweg onderscheiden we de ‘voorwaartsen’, de ‘backs’ en hiertussen staan 2 spelverdelers. De voorwaartsen zorgen voor het terugwinnen en behouden van de bal door onder andere het winnen van de line-out en de scrum (spelhervatting na een kleine, technische overtreding). Via de spelverdelers gaat de bal de lijn in naar de backs en zij proberen een try te scoren. Omdat je bezig bent met een teamsport; je hebt elkaar nodig, naar een gezamenlijk doel toewerkt en fysiek bezig bent, schept dit snel een band met je teamgenoten.

 

De strijd is na het eindsignaal meteen voorbij

De wedstrijd start met een kick (kick of) vanaf de middenlijn naar de tegenstander en wordt begeleid door een scheidsrechter. Juist bij een fysieke sport zoals rugby is het goed dat er zoveel regels zijn, anders zou het echt een puinhoop worden. De scheidsrechter geeft de regels en de offside lijn aan. De offside lijn is een onzichtbare lijn waar je achter moet wachten tot de tegenstander de bal opraapt. Als dat gebeurt mag je de persoon met de bal tackelen en proberen de bal af te pakken. Terwijl je tijdens de wedstrijd probeert de tegenstander onder de grasmat te tackelen, is deze strijd na het eindsignaal van de scheidsrechter meteen voorbij. Er wordt een poortje gemaakt voor de scheidsrechter en de tegenstander om doorheen te wandelen en te bedanken en tijdens de derde helft staat iedereen weer door elkaar heen met een drankje.

Wanneer je op vakantie gaat naar Engeland, Frankrijk, Nieuw zeeland, Ierland of bijvoorbeeld Schotland en je hebt de kans om een grote wedstrijd te zien, sowieso doen. Tijdens grote wedstrijden hangt er ook een bepaalde sfeer, een die lastig te omschrijven is, maar die je gewoon een keer mee moet maken!

 

Elke en rugby

Binnen anderhalf jaar nadat ik op rugby zat heb ik mijn eerste EK gespeeld. Na een aantal toernooien en internationale wedstrijden ben ik gevraagd om ook de snelle rugby variant te gaan spelen, rugby Sevens. Uiteraard wilde ik dat wel! Hetzelfde spelletje, maar dan met 7 tegen 7, op een even groot veld, waarbij de wedstrijd 2 x 7 minuten duurt en je meerdere wedstrijden op één dag speelt. Ik was meteen verkocht. Het spel gaat sneller, posities zijn minder van belang en je moet meteen kunnen schakelen. Fantastisch!

 

 

Ik leefde mijn droom

Met een groep meiden van de Nederlandse 15’s selectie bleken we het niet alleen erg leuk te vinden, maar we waren ook nog eens goed! Dat maakt het natuurlijk extra leuk 😉 Zo hebben wij gespeeld op het eerste WK Dames Rugby Sevens toernooi in 2009. De prestaties bleven goed en rugby Sevens kwam in het zicht bij het Olympisch comité. Rugby Sevens werd Olympisch!

Olympische spelen, de droom van iedere sporter…. We kregen een A-status van het NOC*NSF wat ons de mogelijkheid gaf om fulltime te trainen en ons optimaal voor te bereiden. Ik leefde mijn droom. Mijn passie. Mijn lievelingshobby uitvoeren en er voor betaald krijgen. Alle bijkomende blessures nam ik voor lief en gebruikte ik om mezelf weer even een periode te richten op mijn studie. Met je hand in het gips gaat rugbyen toch lastig.

 

Het kan ook tegenzitten

Helaas hebben wij de Spelen nooit gehaald en zat ik ook niet in selectie voor het Olympische kwalificatie toerooi, omdat het niet klikte tussen mij en mijn toenmalige coach. Het programma veranderde, de A-status viel weg en na deze periode zijn er een hoop meiden gestopt. Ik koos ervoor om door te gaan omdat er veel jeugd doorstroomde en ik wilde graag mijn ervaring doorgeven aan de jonge meiden op het veld.

Helaas viel het niet te combineren met mijn werk en ben ik afgelopen april gestopt met rugby.Toch kriebelt het nog. Momenteen help ik mee met de trainingen voor de nieuwe leden bij RUS. Gaaf om te zien dat er 18 nieuwe meiden zich hebben aangemeld!

 

Hoe het mijn grote liefde Rugby gaat?

In het seizoen 2015-2016 ben ik met mijn club RUS (in Utrecht) kampioen van Nederland geworden. Nu hebben we nog even een kleine break nadat we samen al een hoop hebben meegemaakt.

Rondgereisd over de wereld om mijn passie uit te voeren, vriendschappen gemaakt voor het leven, mentaal sterker geworden en gegroeid als mens én als persoon. Mijn mooiste herinnering? Ieder moment dat ik mijn Nederlands team shirt mocht aantrekken en mocht spelen voor mijn land. Helaas gaat dat niet meer gebeuren maar de liefde is er nog steeds dus binnenkort zoeken we elkaar weer op….

 

Wil je Elke en haar sport rugby van dichtbij zien? Binnenkort verschijnt er een video op Love2workout waarin Cristel de sport in levende lijve gaat uit proberen en met Elke haar rugby ervaring te maken krijgt..

Je kan Elke haar sportieve leven natuurlijk ook volgen op Instagram!

 

 

Een paar verklaarende rugby termen:

  • Line out: Een line-out wordt gegeven als de bal over de zijlijn is gegaan. De voorwaartsen van beide teams stellen zich op in twee rijen dwars op de zijlijn met 1 m onderlinge afstand. Elk team is vrij om te bepalen hoeveel spelers in de line-out gaan staan. Een speler (meestal de hooker) gooit de bal tussen de 2 rijen door dwars op de zijlijn in. Spelers in de rij mogen worden opgetild om de bal te vangen of naar een teamgenoot om door te spelen. Belangrijk is dat dit veilig gebeurt. Een speler met de bal mag dus niet worden aangevallen, zolang deze niet op de grond staat.
  • Scrum: Een scrum wordt gegeven wanneer de bal naar voren valt of wordt gegooid. Een scrum wordt gevormd in het speelveld met de acht voorwaartsen van elk team, gebonden met elkaar in drie rijen van elk team, zo dichtbij de tegenstander dat de hoofden van de eerste rij onderling in elkaar schuiven. Dit creëert een tunnel waar de scrumhalf (spelverdeler) de bal ingooit zodat de eerste rij spelers kunnen strijden om balbezit door de bal te hoeken met één van beide voeten.
  • Try: Een try is de belangrijkste manier om punten te behalen. Een try wordt gemaakt door de bal gecontroleerd en in één beweging over de tryline te drukken (in het gebied achter de palen van de tegenstander, het trygebied) en geeft 5 punten. Daarna mag er nog een conversie genomen worden. Een kick vanaf het punt waar de try is gescoord waarbij de bal tussen de palen terecht moet komen. Als dit lukt, krijg je twee extra punten.

 

 

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.