Natuurlijk trekken we ons sportpak niet aan met de gedachte: ik ga even mijn geheugen trainen. Nee toch? Meestal ga je voor je conditie, je spierkracht, het verbeteren van je sportskills of een wedstrijd. Maar sporten is goed voor meer dan alleen dat. Bijvoorbeeld voor je geheugen!

 

Het verband tussen bewegen en je geheugen onderzocht

Uit een onderzoek van de Universiteit van Miami blijkt dat wanneer je met regelmaat sport, het je geheugen fris en scherp houdt. Een groep van ongeveer 1000 personen kreeg de vraag voorgelegd of ze sporten en in welke mate. Daarnaast moesten de proefpersonen vragen beantwoorden die te maken hadden met hun geheugen. Vijf jaar later kreeg dezelfde groep dezelfde vragen voorgelegd. En in de tussentijd hielden ze hun sportgewoontes bij.

De mensen die meer aan lichaamsbeweging deden, hadden een beter resultaat op de vragen die over het geheugen gingen. Ook was het effect andersom te zien. De mensen die namelijk minder sportten, hadden een veel mindere score dan de actievere sporters; het geheugen van deze mensen ging achteruit. Met het onderzoek werden ook factoren zoals roken en drinken meegenomen. Het verschil bleef echter hetzelfde, ondanks deze factoren. Blijkbaar heeft sporten dus echt effect op je geheugen.

Ook in Engeland is een interessant onderzoek gedaan naar het verband tussen bewegen en je geheugen:

‘Uit onderzoek van het Londense King’s College blijkt dat de hersenkwaliteit een derde beter is wanneer men zich van jongs af aan vier keer per week onderwerpt aan fysieke inspanningen.’

Voor het onderzoek werden meer dan 9.000 mensen onderzocht over een tijdspanne van 40 jaar. Wetenschappers ondervroegen hen op hun sportgewoontes door de jaren heen. Daarnaast moesten de deelnemers verschillende testen ondergaan.

50-jarige proefpersonen die hun leven lang wekelijks gesport hebben, presteerden beduidend beter op zowel de geheugen-, leer- als aandacht proeven. Mannen die bovendien meer dan vier keer per week deelnamen aan een stevige work-out hadden op 50-jarige leeftijd een derde minder hersenkracht verloren dan leeftijdsgenoten die amper beweging hebben gehad. Bij vrouwen bedroeg dit 25 procent. Bij personen die slechts één keer per week sporten, was er nog steeds een vertraging van de mentale achteruitgang zichtbaar met een gemiddelde van tien procent.

De studie toont aan dat fysieke inspanning bevorderlijk is voor de cognitieve functies”, aldus studieverantwoordelijke Alex Dregan van het Londense King’s College. “Over het algemeen wordt aangeraden aan om vijf keer per week, 30 minuten te sporten.

 

Sporten geeft je geheugen een boost

Naast de lange termijn effecten heeft sporten ook een onmiddellijk effect op onze hersenen. Hier is veel minder over bekend, maar onderzoek wijst vooral in de richting van een positief effect op het geheugen. In muizen is aangetoond dat flink rennen in een muizenrad zorgt voor verhoogde concentraties van de stof BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Deze stof stimuleert de aanmaak en groei van hersencellen, met name in de hippocampus. Dit hersengebied is essentieel voor het leren en het aanmaken van nieuwe herinneringen. Ook in mensen is aangetoond dat er na het sporten meer BDNF in het bloed zit. Dit wijst er op dat sporten direct zorgt voor een geheugen boost.

Dus de volgende wanneer je de deur uit rent, wandelt naar de sportschool of fietst naar je bootcamp les bedenk dan dat sporten niet alleen goed is om die lekkere brownie van vanmiddag te verbranden maar dat je met dat uurtje knallen ook je hersenen een plezier doet! Lekker veel sporten dus!

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.