Tijd om tech en sport weer eens aan elkaar te koppelen. Dit keer niet met een app of innovatief arm-accessoire maar met een workout. De workout wordt gegeven door Bodytec Lounge Amsterdam. Ze beloven dat je in een les van 20 minuten het effect kan bereiken van 3 uur krachttraining. Dat is nogal een statement die ik wel wilde uitproberen…
Bodytec Lounge, de belofte
Bodytec Lounge biedt een moderne manier van sporten aan. Een krachtige full body workout in 20 minuten door middel van ‘Electro Spier Stimulatie’ (EMS). Een techniek die je in staat stelt om 8 spiergroepen te trainen in één sessie (van 20 minuten). Doordat spiervezels maximaal worden geactiveerd resulteert deze workout in een snel waarneembaar resultaat. Betere doorbloeding, een stabielere stofwisseling, een gezondere huid en reële trainingsdoelen liggen binnen handbereik.
De techniek die wordt gebruikt (EMS) wordt in de fysiotherapie al ruim 30 jaar ingezet als toegepaste techniek om spierblessures te behandelen. Deze techniek staat aan de basis van de een ultra moderne manier van sporten bij Bodytec Lounge.
Wetenschappelijke onderzoeken over EMS
Op de website van Bodytec Lounge worden een aantal onderzoeken beschreven. Ik denk dat dat niet voor niets is omdat het eigenlijk klinkt als iets dat te mooi is om waar te zijn. Waarom zouden we ons dan al jaren in het zweet werken van workouts die minstens 1,5 uur duren?
Ik ga jullie niet vermoeien met de uitleg van die onderzoeken maar wanneer je ze hebt gelezen en dat kan hier, dan raak je wel meer overtuigd dat de EMS techniek iets kan toe voegen aan de manier van trainen zoals we nu doen.
Bodytec Lounge, de test
Een tijdje geleden ben ik eens naar binnen gewandeld bij één van de vestigingen in Amsterdam. Ik had van te voren een proefles ingepland en werd vriendelijk onthaald. Ik zou samen met twee andere ‘proeflessers’ uitleg en de workout krijgen. Na wat procedure dingetjes werd rustig uitgelegd wat de bedoeling was en hoe de training eruit zou zien. We zouden 20 minuten gaan trainen in de moderne maar wel wat klinische omgeving. De 8 oefeningen die we zouden gaan doen zijn allemaal ‘body weight’ dus zonder gewichten. Om het nog spannender te maken kregen we een soort katoenen broekje en shirt mee om aan te doen.
De kleedkamers waren netjes en schoon en daar stonden ook kluisjes om onze spulletjes in te doen. Gewapend met de onderkleding aan ging ik terug naar de oefenruimte. Hier werd ik eerst nat gespoten. Ja. Dat lees je goed. De onderkleding moet een beetje nat zijn om de electro impulsen beter te begeleiden. Niet heel erg hoor. Beetje sprietsen met een plantenspuit, zo kan je het zien. Daarna kreeg ik een vest aan waar de elektroden op vast zitten en banden om mijn armen, benen en om mijn heup voor de billen.
Bepakt en bezakt werden we daarna na de apparaten in de oefenruimte gevraagd. Daar werden we letterlijk ‘ingeplugd’ en op apparaten aangesloten. Deze combinatie van het pak en het apparaat zorgt voor de electro impulsen die je spieren aanspannen terwijl je de oefeningen doet. Daar gingen we. Eerst maar eens even wennen… De impulsen gaan aan en uit in een bepaald ritme, net als je ademhaling. Op het apparaat werd dat gevisualiseerd met groen, oranje, rood. Rust, aanspannen, oefening. Ook zitten er enkele knoppen op waarmee je de intentie van de impuls kan opvoeren of juist wat minder heftig kan zetten. Voor iedereen is dit verschillend. Vaak heeft dit te maken met waardes als vet- en vocht percentage waardoor de stroom beter of minder goed geleidt. Een erg persoonlijke instelling dus die goed wordt opgeschreven voor de volgeden lessen.
Klaar met alle instellingen, uitleg en testen. Laten we beginnen! De 8 oefeningen zijn dus body weight oefeningen als de squat, lunges, plank etcetera. De impulsen vond ik echt wel heftig aanvoelen. Ik moest er even aan wennen. Terwijl je bijvoorbeeld de squat doet, spannen je spieren zich ineens op allerlei plekken aan. Je armen, billen, benen, rug en buik worden getriggerd en de spieren spannen zich aan. Dus terwijl ik met de squat mijn bovenbenen en billen train doet de rest van mijn lichaam lekker mee. Na een minuut of 5 was ik wel gewend aan het gevoel en het ritme van de impulsen en kon ik er zelfs een beetje van genieten..
Bodytec Lounge, mijn persoonlijke conclusie
Achteraf heb ik er een dubbel gevoel over. De omgeving voelt niet sportief aan en ik ging er niet weg met een laag zweet op mijn lichaam, buiten adam en trillende spieren, zoals ik wel ervaar na een lesje bootcamp of een goede kracht training sessie. Maar dat is juist precies wat Bodytec Lounge wilt. Het gevoel van de sportschool vermijden. Ze richten zich op de een doelgroep die niet zo houdt van het keiharde werk in de sportschool en mensen die zich meer thuis voelen in een schone, ‘cleane’ omgeving. Zelf vond ik de mensen die na ons kwamen wat ‘Goois’ aandoen. Eigenlijk mag ik geen vooroordeel hebben maar toch, als je met een gezicht vol make-up komt sporten zonder dat het ervan af zweet…
Aan de andere kant… Ondanks dat ik een veel geoefende sporter ben, had ik de dag erna en de dag daarna flink spierpijn! Dat had ik niet verwacht. Ergens heeft het dus mijn spieren anders belast dan anders. En dat in 20 min, met 5 min uitleg.
Al met al zou ik eigenlijk veel vaker moeten gaan om echt effect te kunnen meten. Maar ik moet zegen dat ik het daar gewoonweg te duur voor vind. Gemiddeld 15 euro per keer en om een beetje effect te hebben moet je wel twee keer in de week gaan.
Dus: effect? JA! Overtuigd? Een beetje. Zou ik zelf vaker gaan? Nee. Maar ik raad het niet af! Wil jij tijd besparen, snel en effectief trainen en heb je daar wat meer geld voor over? Ga vooral!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!