Nicole tel aviv marathon
Nicole tel aviv marathon

Hagar, de vriendin waar ik zal logeren tijdens mijn verblijf in Tel Aviv. Ik ken haar van een CISV kamp van afgelopen zomer.

Over 108 nachtjes slapen sta ik aan de start van de marathon van Tel Aviv.Deze marathon zal niet op een zondag plaatsvinden, maar op een vrijdag. Waarom? Omdat de vrijdag in Israël tot het weekend behoort: ‘sabbat,’ wordt dat genoemd. Volgens de Israëlische vriendin waar ik zal verblijven, is de stad van vrijdagmiddag tot zaterdagavond helemaal uitgestorven en kan je zelfs een munt horen vallen. Dat zal die vrijdag 23 februari 2018 wel even een keertje anders zijn.

Zoals ik al vertelde zal ik jullie in deze serie op de hoogte houden van mijn voorbereidingen op deze marathon. Vanochtend heb ik mijn allereerste ‘officiële’ training gehad, dus mocht je zin hebben om mee te doen: voor dit marathon schema hoef je geen gevorderde, maar slechts een ervaren loper te zijn!

Mijn marathon schema

Nicole tel aviv marathon

Wat ik vind dat iedereen mag doen die een marathon rent: de volgende dag met veel trots aan iedereen z’n medaille showen want 42,195 KM is niet niks!

Toen ik voor de eerste keer de marathon liep, begon ik achttien weken van te voren met trainen. Eigenlijk wilde ik dat nu ook doen, maar omdat ik nog maar drie weken geleden de marathon van Amsterdam gelopen heb was dit iets te optimistisch. Toch heb ik niet stil gezeten: de woensdag na de marathon stapte ik op mijn racefiets om de benen los te fietsen en op donderdag voelde ik mij alweer helemaal de oude. Wel deed ik het rustig aan met hier en daar wat korte loopjes en heb ik besloten om mij vanaf deze week zowel fysiek als mentaal te gaan richten op mijn volgende grote uitdaging.

Hoe heb ik mijn marathon schema opgesteld?

Gewoon van het internet geplukt! Via Runnersworld en mijn favoriete runninggirl Annemerel (die ik al jaren trouw volg) heb ik met een beetje hulp van mijn eigen creativiteit een schema in elkaar geknutseld. Dit marathon schema ga ik nu voor de derde keer gebruiken, maar wel met één ding waar ik rekening mee moet houden: mijn passie  voor wielrennen. Deze kan ik niet aan de kant zetten, want ik ben

Nicole tel aviv marathon

De eerste keer op mijn nieuwe schoenen! Op deze Mizuno’s Wave Horizon ga ik de marathon lopen (als de blaren wegblijven tenminste..)

sinds kort lid geworden van Rapha en vind dit allemaal veel te fantastisch. Zo fantastisch dat ik het, geloof het of niet, misschien wel leuker aan het vinden ben dan hardlopen.. In plaats van vijf keer hardlopen in de week zullen dit er dus vier en soms drie worden, zodat ik één of twee dagen kan wielrennen (als het weer dit toelaat tenminste). Wat ik dit keer ook anders ga doen, is rust nemen als ik mij niet fit genoeg voel. Omdat ik 42 uur in de week stage loop, hiernaast studeer en liever niet oververmoeid raak, leg ik mij erbij neer dat een keertje een training skippen echt geen kwaad kan.

Hoe ziet het schema eruit?

Doordeweeks zal ik vooral korte loopjes doen, die steeds een stukje langer worden. Toch probeer ik deze echt kort te houden omdat ik de wekker om half 7 wel vroeg genoeg vind. Één van deze trainingen zal ik plannen op de atletiekbaan vlakbij mijn huis, want hier kan ik goed intervaltraining doen. Intervaltraining doe ik omdat ik niet langzamer wil worden: in het weekend loop ik een lager tempo dan ik wil tijdens de marathon, maar dit moet ik wel compenseren om geen slome slak te worden. Ik zal binnenkort een stuk posten over goede intervaltrainingen.

Nicole tel aviv marathon

Wielrennen met Rapha afgelopen weekend: super leuk, want een van mijn oudste vriendinnen ging mee!

Natuurlijk zou ik ook ’s avonds kunnen rennen, maar aangezien ik een ochtendmens ben en ik ook graag een sociaal leven leid -die vaak noodgedwongen in de bibliotheek plaatsvindt- komt dit beter uit. Ik raad trouwens echt IEDEREEN aan om ’s ochtends te gaan sporten, want je voelt je de hele dag supermegageweldig en je zit niet de hele dag tegen je aankomende training op te hikken. Ook werkt het voor mij heel ontspannend: zelf ben ik  heel erg druk in mijn hoofd en hierdoor voel ik me altijd een stuk rustiger omdat ik mijn energie een beetje kwijt kan. Natuurlijk begrijp ik dat dit lastig is, maar als je elke avond keurig om uiterlijk 23:00 in bed ligt is dit prima te doen. Het is echt puur een kwestie van wennen: ook op dagen dat ik niet ren sta ik zo vroeg op omdat ik dan alvast in alle rust en stilte dingen kan doen waar ik anders niet aan toe kom.

 

 

Ik ben de lange afstanden inmiddels wel gewend

Ieder weekend zal ik de lange duurlooptrainingen doen, omdat die simpelweg veel meer tijd kosten. Deze trainingen zullen zich snel opbouwen wat betreft het aantal kilometers. Dit is prima, want inmiddels ben ik die lange afstanden wel gewend. Mijn eerste halve marathon loop ik over drie weken in Hongarije, dus ik laat er geen gras over groeien. Op zaterdag ligt de afstand meestal rond de 10 KM en op zondag meestal tussen de 20 KM en de 30 KM. Zelf zal ik de zaterdagtraining waarschijnlijk vervangen voor wielrennen, maar dit hangt heel erg af van het weer. Als het glad is is het daar namelijk veel te gevaarlijk voor! Aan het eind van dit schema zal ik een lange duurloop doen van 34 KM. Dit zal drie weken voor de marathon zijn, ergens begin februari, want dan gaat het taperen van start. Taperen houdt in dat je gaat afbouwen met trainen zodat je genoeg energie en kracht hebt voor bij de start, maar hierover zal ik later meer vertellen.

Zo, dat is wel weer genoeg voor vandaag. Op deze foto kan je mijn marathon schema voor de aankomende vier weken zien, als je het kan lezen tenminste. Ik ben nogal van de schema’s en planningen aangezien mijn chaotische brein anders niet kan functioneren, dus vandaar deze kleurenzee. Heb je vragen, dan weet je me te vinden!

Marathon schema

De eerste vier weken van mijn marathonschema

 

Nicole van Batenburg
Nicole van Batenburg
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.