Het is alweer een tijdje geleden dat ik begon te schrijven over lichaamstypes en de trainingen die daarbij passen. In mijn eerder post over krachttraining heb ik verteld dat je prima met gewichten kan trainen zonder een hulk te worden, als je maar naar je eigen lichaam traint. Deel 2 in deze serie is voor de mesomorph, de compact gebouwde dames en heren met een zandloperfiguur…

 

Krachttraining voor de mesomorph

Ben jij atletisch, sterk en compact gebouwd? Met brede schouders en een zandloperfiguur? Dan val je onder het lichaamstype mesomorph. Een mesomorph is vaak van nature al gespierd en het lichaam reageert snel op krachttraining. Dit lijkt leuk maar kan er ook voor zorgen dat een mesomorph ineens toch een beetje bulkie wordt. Vaak vinden mesomorph vrouwen zichzelf al snel te gespierd. Verder zitten er best veel voordelen aan het hebben van een mesomorph lichaamsbouw:

[list type=”bullet”]

  • een lichaam speciaal gemaakt voor krachttraining
  • kan goed tegen high intensity training
  • een goed herstelsysteem waardoor je ook vaak kan trainen
  • een fysiek sterker lichaam waardoor er ook minder snel blessures ontstaan

[/list]

Om alles uit je mesomorph lichaam te halen en het te blijven uitdagen is een zware training met hoge intensiteit een must. Technieken als drop sets, supersets en excentrisch trainen zijn belangrijk. Ze zijn goed om de intensiteit op te voeren en je spieren tot grotere hoogtes te belasten en dus te laten groeien.

Bekijk hier hoe je een push up doet in een excentrische training:

 

Omdat jouw spieren veel kunnen hebben raken ze ook snel verveeld. Blijf dus veel afwisselen! Wissel workout styles, herhalingen, oefeningen en snelheid met elkaar af zodat je spieren niet gewend raken en lui worden.

Bekijk hier een video over drop sets

Als je als mesomorph goed zit met je lichaamsvet zal je alsnog twee keer per week aan cardio training moeten doen om dit zo te behouden. Wanneer je een hoog vetpercentage hebt zal je wel drie tot 5 keer per week cardio training moeten doen van ongeveer 45 minuten lang om het een beetje kwijt te raken.

Een goede balans in kracht- en cardio training met veel afwisseling is dus de sleutel!

Wil je als mesomorph niet te breed of te gespierd worden dan zal je je workout daarop moeten aanpassen; trainen zonder weerstand en veel cardiotraining zijn dan het devies. Let er op dat je niet te dun wordt. Bij ectomorfen is het lage vetpercentage een natuurlijk aangezicht, wordt je als mesomorph te dun dan krijg je een redelijk vierkant uiterlijk. En dat willen we niet toch?

Doe super sets!

De beste voeding voor een mesomorp

Naast een goede training is voeding net zo belangrijk. Als je te weinig voeding binnenkrijgt zullen de vorderingen ook bij een mesomorph langzaam gaan. Zorg dus voor voldoende gezonde voeding! Een mesomorph kan het beste een evenwichtig, gezond eetpatroon volgen. Je dient ervoor te zorgen dat je niet te vaak ongezond eet want hoewel je makkelijker afvalt dan de ectomorph, kunnen er ongemerkt ook al snel enkele pondjes bijkomen. Als mesomorph kan je je niet veroorloven van alles naar binnen te schrokken en niet te bewegen, want dan ontwikkel je al snel overgewicht en zul je hard aan de slag moeten om de kilo’s er weer af te trainen. Pas op voor het jo-jo effect!

Kies voor groenten en volkoren producten. Met wat meer eiwitten en koolhydraten in verhouding tot vet. Eet een verscheidenheid magere eiwitten, zoals kip zonder vel, kalkoen, ei eiwitten, mager rundvlees en (wit)vis. Voor vegetariers/veganisten en (top)sporters geldt een hogere / andere eiwitbehoefte doordat plantaardige eiwitten vaak een minder gunstig aminozuurprofiel (helpen het herstel van je spieren) hebben dan dierlijke eiwitten.  Eet dan vooral peulvruchten, tofu en noten. Producten die trouwens voor iedere mesomorph gezond zijn en in een gevarieerd dieet passen!

 

En nu aan de slag!

Ben jij er al achter welke lichaamsbouw je hebt? Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring. Doe je ook aan krachttraining en heb je een tip voor anderen? Of heb je juist een favoriete herstelmaaltijd? Post het in de reacties! Check ook de blog over de ectomorph, mijn Pinterestbord en volg me op Instagram voor meer inspiratie op het gebied van oefeningen en eten! Veel trainplezier 🙂

 

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!