Op Instagram spotte ik een stoere chick die enorme gewichten van de grond af tilde. Ik was impressed en vroeg haar meer te vertellen over haar sport en grote passie: Crossfit. Een inspirerende sport waar van alles bij komt kijken. Lees je mee?

 

Waar het allemaal begon..

Toen ik in het laatste jaar van de HAVO zat wilde ik graag een sport gaan beoefenen. Sinds mijn tiende reed ik wel paard en heb ik even gedanst, maar daar hield het dan ook wel bij op. Ik leerde ook in dat jaar mijn huidige vriend kennen en hij maakte me al snel enthousiast om te beginnen met fitnessen. Daar stond ik dan, op de cardio-apparaten en in de buikspierhoek, want ook ik was overtuigd van het feit dat krachttraining niet geschikt was voor vrouwen. Stel je voor dat je spierballen krijgt?!

Op de een of andere manier vond ik dat krachthonk toch wel erg interessant en mijn vriend vond dat ik het gewoon maar eens moest proberen. En wat bleek, ik vond het leuk en was van mezelf eigenlijk al best wel sterk. Eindelijk iets gevonden waar ik beter in kon worden én wat ik leuk vond. Daarnaast begon ik met bootcamp en het meedoen aan obstakel runs. Dat heb ik allemaal verspreid over zo’n drie jaar gedaan. Op een gegeven moment was het tijd voor iets nieuws; meer uitdaging en nog sterker worden..

 

Waarom Crossfit?

Iets meer dan twee jaar geleden las ik iets op internet over CrossFit; ik kreeg gelijk het gevoel ‘DIT WIL IK DOEN’. Ik speurde internet af en zag dat er toevallig een ‘crossfit box’ zou openen in mijn woonplaats, perfect! Samen met mijn vriend deed ik een proefles mee. Ik dacht dat ik vrij fit was maar kwam mezelf flink tegen toen we een WOD deden met touwklimmen, push-ups en rennen. Nog iedere dag word ik herinnerd aan de proefles; ik haalde mijn scheenbeen open met touwklimmen (Crossfit must have: lange sokken!!) en heb daar nog een litteken van. De proefles was pittig maar erg leuk en ondanks de mega spierpijn de dagen erna besloot ik me in te schrijven.

 

Wat is Crossfit?

Crossfit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. De trainingen die je doet zijn dus eigenlijk nooit hetzelfde. Je traint namelijk verschillende functionele bewegingen met een verschillende intensiteit. De filosofie achter Crossfit is om je niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel maar juist continu te werken aan verschillende algemene fysieke vaardigheden. Het kan zo zijn dat je de WOD (Workout Of the Day) start met het oefenen van een skill zoals handstand(lopen). Daarna kan je aan de slag gaan met een krachtgedeelte zoals fronts quats. En daarna sluit je de training af met een WOD: bijvoorbeeld met roeien, deadlifts, sit-ups en pull-ups. Wanneer je een van de bewegingen of technieken niet beheerst maakt dat niet uit! Iedereen traint op zijn of haar eigen niveau. Zo kan je pull-ups bijvoorbeeld oefenen met een weerstand (elastiek) of met een sprongetje in het rek. Vorm, veiligheid en kwaliteit staat voorop tijdens de WOD. En op deze manier kan iedereen meedoen; ongeacht ervaring!
Doordat Crossfit zo gevarieerd is vind ik het leuk en uitdagend om te doen. Er is altijd wel een onderdeel waar ik nog beter of sterker in wil worden.

Crossfit lifestyle

Naast dat ik meerdere malen per week in de box te vinden ben om te trainen, ben ik daarbuiten ook veel met Crossfit bezig. Het is echt een leefstijl geworden waarbij juiste voeding en voldoende rust ook een hele belangrijke rol speelt. Als bijna diëtist (ik studeer in februari af) weet ik hoe belangrijk gezonde en juiste voeding is wanneer je meer van je lichaam vraagt en bepaalde doelen hebt, zoals sterker en fitter worden. Ik ben veel bezig met voeding; zowel tijdens het studeren als tijdens het werk, in de gym maar ook in de keuken. Je zou kunnen zeggen dat het enige moment wanneer ik niet met eten/voeding bezig ben, is als ik slaap 😉

 

Competitie

Toen ik met Crossfit startte wist ik wel dat er ook competities waren binnen de sport. Ik zag het mezelf alleen nooit doen: ik had niet echt ervaring met competitie binnen sport dus het trok me niet zo en zo goed zou ik tenslotte niet worden. Maar toch begon het te kriebelen toen ik vorig jaar voor het eerst een kwalificatie meedeed.
Er zijn regelmatig Crossfit wedstrijden waar kwalificaties aan vooraf gaan. Deze doe je dan in je eigen box. Mijn eerste kwalificatie was puur voor de ervaring en de fun. En fun was het zeker! Al helemaal toen ik hoorde dat ik tóch door was naar de wedstrijddag. Daarna ben ik serieuzer gaan trainen en meer kwalificaties mee gaan doen. Ik wil nog beter, fitter en sterker worden!


Hoe ziet zo’n competitie dag er uit?

Eind oktober 2015 hield de box waar ik train een competitiedag voor leden van Crossfit Nijmegen. Ik had me gekwalificeerd en was dus door naar de competitiedag. Van te voren wisten we niet wat ons te wachten stond. Op de dag zelf hoor je namelijk pas de WOD’s. We begonnen met een super gaaf onderdeel dat je eigenlijk nooit terug ziet in wedstrijden; auto trekken en duwen! Daarvoor moest je eerst sprinten en burpees maken, vervolgens een aantal keren de auto trekken en duwen en vervolgens tot het einde van de tijd zoveel mogelijk tire flips maken. Dit onderdeel ging me goed af. Ik was zo enthousiast (iets te) dat ik in de WOD erna een aantal fouten maakte die me een hoop punten kostte. Het was namelijk een WOD waarin je iedere minuut (8 minuten lang) een squat clean moest maken met per ronde een hoger gewicht. De eerste paar minuten gingen me goed af, maar de laatste helaas niet. Ik mistte 2 beurten en was even goed boos op mezelf. Maar ook dat is Crossfit! Vallen en opstaan, falen en weer opnieuw proberen, totdat het lukt. Dat is waar je uiteindelijk sterker van wordt! De derde WOD was pittig maar kwam ik goed door; een WOD waarin verschillende oefeningen aan bod kwamen zoals wallbals, toes to bar en ground to overhead. Aan het einde was er nog tijd voor muscle ups, voor de echte bikkels! Want die lukken mij helaas nog niet. De laatste WOD van de dag had ik nog een kans om mijn fout van eerder die dag, goed te maken. Echter werkte mijn handen helaas niet meer mee: tijdens de pull-ups scheurde er 5 bloedblaren open! Stoppen was geen optie en ik ben uiteindelijk doorgegaan op een rustig tempo. De oefening waar ik niet door kwam was de een na laatste oefening: kettlebel snatches. Helaas hield het daar voor mij echt op. Kortom: het was een dag met een paar downs maar vooral veel ups! Ondanks mijn (voor mezelf) tegenvallende prestatie maakte de sfeer, de leuke deelnemers en organisatie het helemaal goed. Het blijft gewoon super leerzaam en leuk om zoiets mee te doen!

Al met al ben ik helemaal ‘verslaafd’ aan de Crossfit lifestyle , hoop ik in de toekomst nog sterker, fitter en beter te worden en kan ik iedereen aanraden om het eens uit te proberen!

Mocht je benieuwd zijn naar mijn Crossfit ervaringen, eetgewoontes en trainingen kan je altijd een kijkje nemen op mijn Instagram account Fitfoodjunky

En hieronder een aantal video’s van mijn wedstrijddag. Ben erg benieuwd wat jullie ervan van vinden dus schuw niet om reacties acht te laten!

 

 

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
1 antwoord
  1. Helma
    Helma zegt:

    Hee Mareij, wat een leuk blog heb je geschreven, ben trots op je zoals je het verwoord en hoeveel plezier je beleefd met deze sport. GO GIRLPOWER

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.