Still moving - love2workout

INSPIRED BY LOUISE: 72 JAAR EN STILL MOVING

Onlangs las ik over het project Still Moving van Stichting Dance Connects. Het is moderne dans voor iedereen van 60 jaar en ouder. Het is dansles voor senioren die uitmondt in een voorstelling vanuit hun eigen kracht en verhaal. Dat vond ik zo mooi dat ik daar wel meer van wilde weten.

 

Dansen is een verhaal vertellen en dat kan iedereen

Stichting Dance Connects zet zich in voor danseducatie en danscreatie voor en met iedereen. Ze werken aan het bereikbaar en toegankelijk maken van dansen als kunstvorm voor mensen van 60 jaar en ouder. De activiteiten van de stichting fungeren als schakels. Dans is een krachtig middel om verbinding te creëren tussen mens en medemens, tussen mens en maatschappij. Onder andere dus door middel van het programma Still Moving. Met Still Moving werkt Dance Connects aan de positieve beeldvorming rondom ouderen. Want dansen is een verhaal vertellen en vanuit dit idee kan iedereen dansen!

Na gesproken te hebben met Marieke Josselet, freelance pr & communicatie adviseur voor Dance Connects, wilde ik heel graag 1 van de ouderen spreken die meedoet aan Still Moving. En dat kon. Ik sprak met Louise. Een enthousiaste vrouw van 72 jaar met veel energie en sinds kort een hart voor dansen.

Louise voelt zich niet ‘oud’ en ik moest dat ook meteen beginnen met u voor je te vervangen.

Ik vroeg Louise eerst iets over Still Moving en zichzelf te vertellen..

‘Ik ben vanaf januari 2016 bij Still Moving en ik vind het echt geweldig. Het is leuk om in beweging te zijn met een groep en bijzonder dat je echt het gevoel hebt dat je professioneel danst. Dat gevoel is extra groot doordat je naar een voorstelling toewerkt. Je kan je eigen ziel erin leggen.’

Louise had geen danservaring, wel veel kijk-dans ervaring.

‘Vroeg deed ik eigenlijk nooit aan beweging. Nu wilde ik wel bewegen en koos voor dansen. En nu weet ik: dit is het voor mij.’

 

Ze vertelt verder..

 

‘Still moving is bedoeld voor 60 plus, het is echt een vorm van danstheater. In het begin van het jaar begonnen we met 25 mensen in de groep, maar daar vallen er altijd wel een aantal van af. Omdat het vermoeiend is of ze vinden het te modern.’

‘De groep bestaat voornamelijk uit vrouwen. Sommigen willen zich niet ‘comitten’ voor het optreden en zien het niet zitten om naar een voorstelling toe te werken. Daarvoor moet je er namelijk wel zo vaak mogelijk zijn en dat is niet voor iedereen weggelegd.’

Voor deze mensen is er ook gewoon de mogelijkheid om mee te doen aan de moderne danslessen.

‘De moderne danseducatie bestaat uit 12 lessen die begeleid worden door een professionele choreografe die het gehele verschaal schrijft en iedereen erbij betrekt. De laatste 4 lessen worden live muzikaal begeleid, wat heel bijzonder en mooi is.’

Still moving - love2workout

Op mijn vraag waarom Louise er mee is begonnen antwoord ze:

‘Ik was opzoek naar ‘iets’ om te bewegen. En daarnaast ook naar verandering. Ik had me de laatste jaren gericht op Tai Chi maar mijn leraar was wat streng en stug en er waren weinig ouderen. Het paste gewoon niet meer bij me. Ik was ook op zoek naar meer gezelligheid. Tai Chi is heel individueel, heel stil en ik begon het saai te vinden.’

Ik zocht iets waarmee ik aan mijn gezondheid kon werken wat leuk, gezellig en ook betaalbaar was en ineens kreeg ik van iemand de tip om eens bij Still Moving te gaan kijken. Er was niet veel overtuiging voor nodig. Ik zag het en dacht meteen: dit wil ik!’

‘Het is zelfs veel leuker uitgepakt dan ik ooit had gedacht. Het was serieuzer dan ik had verwacht, we werken echt naar een voorstelling toe. Het is een groepsding en dat motiveert me, als je er een les niet bent mis je echt wat ‘ stapjes’. Ik heb geen 1 les gemist!

 

Over de uiteindelijke voorstelling vertelt Louise ook met veel enthousiasme.

‘Floortje, onze begeleidster heeft zich echt helemaal gegeven. Ze wist precies van iedereen wat ze wilden en wat ze konden. Ze liet iedereen een persoonlijke bijdrage leveren. Het werkt zo dat we bij de start van de lessen beginnen met een soort improvisatie en vanuit daar werkte Floortje toe naar vaste pasjes en bouwde dat op vanuit het thema. Daarbij zorgde ze dat iedereen op zijn eigen manier tot zijn recht kom en dat we zelf allemaal een eigen solootje hebben. Wat ik zo prachtig vind is dat we echt oefenen met live muzikanten dat maakt het zo echt, je voelt je daardoor echt een onderdeel van iets professioneels en heel trots!’

 

Je vertelt dat er van iedereen iets persoonlijks in het verhaal wordt toegevoegd. Wat was dat voor jou?

‘Ons thema was dit keer ritme. Er werd niet zoveel in deze voorstelling gepraat maar ik kon wel uitleggen wat ritme voor mij betekent. Ik heb namelijk wat moeite met structuur. Bijvoorbeeld dag en nacht, ik heb de neiging om dat om te keren. Laat naar bed te gaan en laat opstaan. Er zijn twee dingen die mij structuur geven. Dat zijn mijn poezen, die moeten op tijd eten, en het dansen. De commitment die ik ben aangegaan met de groep houdt mij in het goede ritme.’

 Still moving - love2workout

Wat maakt het nou echt bijzonder?

‘Toch wel de band die je met elkaar opbouwt, dat je ergens naartoe werkt, de commitment die je samen aangaat.

Het is een speelse manier en de voorstelling is echt leuk om naar te kijken voor anderen en dat gebeurt ook echt. Mensen betalen ervoor om ons te zien en echt niet alleen ‘verplichte’ familie maar we zijn een onderdeel van de theaterprogrammering. Dat geeft me echt veel zelfvertrouwen.’

‘Je moet je voorstellen dat het voor ouderen niet alleen lastig is om soepel te bewegen maar ook om de pasjes te onthouden en het vergt ook wel wat uithoudingsvermogen, zowel metaal als fysiek.

Maar dat is juist daarvoor ik het doe! Ik train mijn geheugen en het is goed voor mijn lichaam. Kijk, je haalt ook mensen uit hun eenzaamheid he? Het werkt niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal vlak. Wie maakt er op oudere leeftijd nou nog nieuwe vrienden? Daar ben je ook niet mee bezig. Vaak ben je afhankelijk van je kinderen en in je sociale leven van de band die je met ze hebt.‘

‘Zelf ging ik veel met mijn eigen kinderen om, ik ben een jonge moeder en met jonge mensen omgaan is ook lekker, je voelt je dan ook jong. Maar daardoor word je wel afhankelijk van ze, van hun tijd, van hun aandacht. Zonder dat ik het van te voren had kunnen bedenken heeft het dansen me een eigen sociale kring opgeleverd waardoor ik minder afhankelijk ben van mijn kinderen.

Ik heb een eigen leven, eigen hobby’s, ben minder emotioneel afhankelijk. De band met mijn kinderen is echt oprecht. Ik heb ze niet ‘nodig’ omdat ik anders alleen ben. Ik geniet er des te meer van wanneer ze er zijn. Wie had nou kunnen bedenken dat het dansen me dat zou opleveren?’

 

Louise: ‘Ik heb echt iets voor mijzelf’.

Aanvulling: Momenteel is er een nieuw seizoen moderne danslessen gestart in stadsdeel Oost en stadsdeel Centrum. Iedereen van 60 jaar en ouder kan een gratis kennismakingsles komen volgen. Met of zonder ervaring, met of zonder fysieke beperking, iedereen kan meedoen! Zie voor alle informatie over Dance Connects en de mogelijkheden om ook te komen dansen: www.danceconnects.nl

Fotografie door: Kim Doeleman
Trailer: 
Sjoerd Derine

 

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.