Beeld-wat is gezond-love2workou

Het nieuwe jaar is alweer in volle gang. We wensen elkaar een gelukkig en gezond 2017. Maar wat is gezond nou eigenlijk? Precies die vraag, heb ik voorgelegd bij drie totaal verschillende voedingsdeskundigen. Hopelijk helpen we jou samen een beetje op weg voor een gezond 2017!

 

De definitie van gezond

Wanneer je gezond op zoekt in de Dikke Van Dale vertelt deze:
– Lichamelijk in orde, niet ziek –
Zelf vind ik dit wat kort door de bocht. Gezond is immers toch ook dat je je geestelijk goed voelt niet alleen lichamelijk. Maar misschien zit ik ernaast en is dat mijn perceptie van ‘wat is gezond’.

En wat kunnen we dan doen om gezond te worden of te blijven? Die vraag is tegenwoordig bijna niet meer te beantwoorden. Er zijn zoveel verschillende ‘wijsheden’. Van geheel veganistisch eten tot het paleo dieet en eten naar macro’s (koolhydraten, vetten en eiwitten) ingedeeld. En dat gaat dan alleen nog over voeding. Aangezien ik zelf ‘love2workout’, zou ik zeggen, ga ook minstens 3x per week sporten. Maar goed. Dat is mijn wijsheid. Laten we het eens vragen aan drie voedingsdeskundigen. Liesbeth Smit, Professor Fred Brouns en Amber Alberda vertelen hun eigen wijsheid. Misschien worden wij er ook wat wijzer van.

 

Wat is gezond nou eigenlijk?

 

Eet als een Expert

Liesbeth Smit, voedingswetenschapper en auteur van het boek Eet als een Expert beantwoorde mijn vraag ‘wat is gezond’ met het volgende:

Gezond zijn is niet ‘lekker in je vel zitten’ of ‘genoeg energie hebben’ want beiden zijn niet te meten en zijn van veel verschillende factoren afhankelijk: bijvoorbeeld of je voldoende hebt geslapen, of je voldoende sport, of je geen stress hebt, of je geen ruzie met je vriendje hebt. Als je kijkt naar het goed onderbouwde wetenschappelijke bewijs is voeding alleen te relateren aan chronische ziektes zoals diabetes type 2, sommige soorten kanker (maar zeker niet allemaal), en hart- en vaatziekten. Gezondheid definiëren we in ons boek dan ook als een zo laag mogelijk risico op deze ziektes, waarmee de kans dus groter wordt dat je in goede gezondheid ouder wordt.

Met een gezonde leefstijl, waarbij je niet rookt, voldoende sport, een gezond gewicht hebt en aan de adviezen voor gezonde voeding voldoet kunnen naar schatting 80% van alle gevallen van coronaire hartziekten (zoals hartaanvallen), 75% van beroerten, 90% van diabetes type 2, en 30 tot 50% van alle gevallen van kanker worden voorkomen.

 

Een nieuwe definitie van gezondheid

Wanneer je Emeritus Prof. Chair ‘Health Innovation’ bent aan de Universiteit van Maastricht heb je , denk, ik, echt wel genoeg kennis over gezondheid om antwoord te geven op mijn simpele vraag: wat is gezond nou eigenlijk? Het antwoord van Professor Fred Brouns was dan ook:

Beste Cristel; Gezondheid is het vermogen om aan te passen aan nieuwe omstandigheden zoals bij stress en ziekten. Voor een nauwkeurige definitie van gezondheid kan je dit interview met Machteld Huber bekijken. Zij spreekt over ‘een nieuwe definitie van gezondheid’

Dus dat doen we dan ook, toch? Kijk je mee?

 

Misschien een beetje wetenschappelijk maar mevrouw Machteld Huber is dan ook arts/onderzoeker. Ze ontwikkelde een nieuw, dynamisch concept van gezondheid, gebaseerd op veerkracht, functioneren en eigen regie. Ze vond een groot verschil in denken over ‘gezondheid’ tussen patiënten en bijvoorbeeld hun behandelaren en zet zich in voor het meetbaar en evalueerbaar maken van het begrip gezondheid. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld op een andere manier zorg aanbieden en meer preventief te werk gaan.

En dat sluit dan weer mooi aan bij de reactie van Liesbeth Smith die zo mooi in procenten omschrijft hoe vele ziekten voorkomen kunnen worden wanneer we een gezonde levensstijl hanteren.

 

Je lichaam heeft spelregels

Ik stelde dezelfde vraag aan Amber Alberda. Amber schrijft (kook)boeken, is voedingscoach en oprichter en organisator van het Better Health Event. Ze geeft regelmatig workshops over voeding & gezondheid, lezingen voor bedrijven en is inmiddels aan haar achtste boek bezig. 

Amber: ‘Lekker in je vel zitten, gezond en vooral slank zijn of blijven is iets wat veel mensen in de ban heeft. Toch weten de meeste mensen niet hoe ze dit op een simpele en gezonde manier moeten bereiken. We hebben op school allemaal leren rekenen en schrijven, maar leren eten en daarmee goed voor jezelf zorgen stond -bij mij in ieder geval niet- op het curriculum. Doodzonde, want het menselijk lichaam heeft wel degelijk spelregels en een ritme waarop het functioneert. Houd je aan de spelregels en je lichaam werkt mee, ga er tegenin en je krijgt er (uiteindelijk) last van’.

Het gekke is dat gezond eten eigenlijk heel simpel is, maar omdat we overspoeld worden door misleidende informatie zijn de meesten van ons de weg kwijt wat dit onderwerp betreft. Overal wordt suiker, snoep, frisdranken en meer bewerkt eten verkocht alsof het voeding is, terwijl je lijf daar alleen maar ondervoed van raakt omdat er schrikbarend weinig voedingsstoffen inzitten. Geen wonder dat ons welzijn achteruit holt.

Om als mens optimaal te functioneren hebben we overwegend voeding uit de ‘natuur’ nodig. Onbewerkt van het land/boom/struik en niet uit de fabriek. Eet meer producten zonder ingrediëntenlijsten (een avocado heeft geen ingrediëntenlijst) en je zult zien dat je energieniveau (en gezondheid) erop vooruit gaat. En het goede nieuws? Het is redelijk makkelijk om meer onbewerkt te eten. Met een paar aanpassingen heb je dit zo voor elkaar. Net als leren fietsen, daarna wordt het een tweede natuur. Je moet alleen even af van het idee dat een boterham met hagelslag voeding is.

 

Conclusie

Interessant. Wat ik eruit haal is dat het allemaal te maken heeft met het maken van gezonde keuzes. Niet te veel van wat dan ook. Ook niet te weinig dus. Een gezond eetpatroon bevat voldoende groenten, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten, vloeibare oliën, melkproducten, gevogelte en vis; en bevat weinig rood en bewerkt vlees, harde vetten, zout, en dranken of andere producten met suiker en zo min mogelijk alcohol.

Een mix en match dus.

Maar de rest dan. Hoe zit het dan met bewegen? En stress? Zoals Machteld zegt, ‘een gezond lichaam heeft veerkracht’. Maar dat is niet te meten. En gaat het om het verlengen van levensjaren of gaat het om plezierig oud worden? En gaat het wel om oud worden of gaat het juist om fris, scherp en gezond te zijn op het moment zelf, zodat je kan genieten van je leven nu.

Feit is wel dat een gezonde levensstijl veel ziektes kan voorkomen. En is dat niet reden genoeg om niet te roken, voldoende te sporten en een gezond gewicht te hebben?

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *