sporten met bekkeninstabiliteit

Blog nummer drie over mijn ervaring met bekkeninstabiliteit gaat over, sporten met bekkeninstabiliteit. Wat kan ik nog, en hoe is dat veranderd gedurende mijn zwangerschap? Ik ben vandaag precies 33 weken zwanger en ik neem je mee in mijn ontdekkingsreis, lees je mee?

 

Sporten met bekkeninstabiliteit is voor iedereen anders

In mijn eerste en tweede blog over mijn ervaring met bekkeninstabiliteit schreef ik over hoe ik me voelde en wat ik eraan doe. Deze blog is mijn eigen persoonlijke ervaring over sporten met bekkeninstabiliteit. Het is namelijk letterlijk voor iedereen anders. Sinds een week ben ik gestart met een bevallingscursus en elke zwangere vrouw heeft haar eigen verhaal. Dus. Dit is mijn verhaal.

 

In den beginne.. week 16

Stel je voor. Je bent net 3 maanden zwanger en midden in een verschrikkelijk spannend zaalvoetbalseizoen. Dit is het jaar. Het jaar dat ik ein-de-lijk met een team kampioen ga worden. En ik? Ik word zwanger. Damn, slechte timing wat dit betreft maar he, zwanger worden time je niet. Dus geniet je zolang als het kan van elke wedstrijd. Totdat 1 van je teamgenootjes zegt: ‘Hé, ga jij eens weg bij die corner (om de bal van de tegenpartij te blokken) met die baby in je buik.’ En dan weet je het. Dit was mijn laatste wedstrijd… En daarbij, na een wedstrijd op vrijdag en daarna weer 1 op maandag voelde ik me wel erg vermoeid in mijn onderstel. Dus elke week spelen werd vanaf toen elke week op de bank als supporter. Ik had me erbij neergelegd.

Dus zaalvoetbal zat er niet meer in. Wat ging ik eens doen als vervanging?

 

De zoektocht naar een passende sport

Ik ging altijd al 2 keer in de week naar de sportschool, dus daar ben ik mee doorgegaan. Al speelde mijn bekkeninstabiliteit (ik wist toen nog niet dat ik het had) wel op, ik deed nog wel krachtoefeningen zoals squats, deadlifts, opdrukken en allerlei andere oefenngen voor mijn armen want dat leek me wel handig als ik straks een baby moet tillen.

Ondertussen begon ik wel steeds mee last van mijn billen te krijgen en zakte ik af en toe door mijn benen. Hardlopen was toen al een no go, dat voelde echt verkeerd. Fietsen? Dat ging goed. Alleen..  wilde ik dan weer 200% meedoen met een les spinning en dat is nou net weer te veel. Rustig aan en doseren dus.

 

Na week 19

Met de bekkenspecialst kwam ik erachter dat vooral mijn houding verbetering nodig had. En dus had ik ook met alle oefeningen in de sportschool de klachten alleen maar erger gemaakt doordat ik niet goed stond, lag of zat. Ik stopte met de oefeningen in de sportschool en ook het spinnen heb ik op een geven moment opgegeven. Ik moest eerst van die pijn af. Dat was het belangrijkste. Een goede houding, rust en afwisseling tussen staan, zitten, liggen en beweging, dat was het devies.

Ik probeerde van alles uit.

Gelukkig heb ik een Onefit abbo dus kon ik ook makkelijk verschillende workouts uitproberen. Ik dacht aan yoga. Niet te intensief en ontspannen toch? Nou. de meeste yogavormen werden helemaal niets. En naarmate mijn zwangerschap vorderde werd liggen op een matje steeds pijnlijker. En yoga op een lekker zacht matrasje? Nee, helaas dat bestaat niet. Ik deed bijvoorbeeld mee aan een Flow&Glow achtige yoga, speciaal voor zwangere vrouwen, een combinatie van kracht en ontspanning. Maar helaas, ik heb de hele nacht wakker gelegen van de pijn. Dus.. opzoek naar een andere vorm of deze aanpassen. Zo heb ik wel 8 vormen van yoga uitgeprobeerd in de afgelopen weken maar ondertussen heb ik het toch opgegeven. Yoga werd het gewoon niet.

 

Welke sporten doe ik dan nog wel?

Ondertussen zijn we beland in week 33 en heb ik eindelijk een balans gevonden in het sporten. Ik doe 1x in de week mee met MomInBalance en 1x in de week met een pilates les voor zwangere vrouwen. Ik vind dit een fijne combinatie omdat MomInBalance focussed op kracht en de pilates wat meer op soeplesse en houding.

Het leuke van beide lessen is dat je het samen doet met andere zwangere vrouwen en vrouwen die net een kindje hebben gekregen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en je leert veel van elkaar. 1 van de andere deelneemsters zij laatst tegen me: ‘Voel jezelf niet zielig of minder omdat je bekkenklachten hebt, het is al superknap dat je hier bent!’ Dat voelde goed en het is fijn dat je elkaar op deze manier kan steunen. Ook wordt er veel gelachen en worden er veel mama-tips uitgewisseld. Dat is toch anders dan een gewone bootcamp die vaak veel individueler zijn.

sporten met bekkeninstabiliteit

sporten met bekkeninstabiliteit

 

MomInBalance zwanger workout

Wat doe je dan eigenlijk met MiB?
We verzamelen in het park, rennen of lopen (of zoals ik met de fiets) naar het startpunt en starten daar met een warming-up. Geen jumping jacks en hoge knieën maar stevig stappen op de plek, boksbewegingen, halve squatjes en dat soort bewegingen. Wanneer je last hebt van je bekken dan maak je de bewegingen met je benen minder ‘groot’ en focus je meer op je armen. Na de warming-up doen we vaak setjes van verschillende verstevigende oefeningen in een grote kring of in twee- of drietallen. Met een soort elastieke band trainen we armen, rug en benen. Vaak zit er wat rennen/lopen tussendoor maar ik krijg dat wat extra arm en been oefeningen omdat ik niet kan rennen. Een uurtje is zo vol en er wordt vaak best wel wat afgekletst wat er ook wel een beetje bijhoort. De intensiteit is niet te vergelijken met een bootcamp maar dat hoeft dus ook even niet. Daar heb ik me al snel bij neer kunnen leggen.

Als je wilt zien hoe zo’n les eruit ziet dat kan je mijn sportvideo kijken die ik maakte met MomMoves.

 

Pre- and Postnatal Pilates bij Studio Annamora

Op zondag doe ik een uurtje mee met een les pilates voor zwangere vrouwen bij een hele fijne studio. Deze heb ik ook ontdekt via Onefit en ben er erg blij mee. De les is bij Studio Annamora in Amsterdam. We gebruiken vaak zo’n grote bal om oefeningen op te doen en daarbij kleine gewichtjes en ook een elastiek. Deze les focussed op ademhalingstechnieken, houding en ruggegraat stabilisatie. We zitten bijvoorbeeld op de bal en kunnen daarop door naar voren en naar achteren te rollen de bekken en rug los maken. Een hele fijne manier om te werken aan de stevigheid van onder andere de bekken, rug en armen. Deze les eindigt ook met een rustgevende houding en een korte meditatie. Ik ervaar het als een mix tussen balans, houding en kracht en dat is precies wat ik nu nodig heb!

 

En nu door naar het einde en daarna!

Beide trainsters weten veel van bekkenklachten bij zwangere vrouwen dus ik ga er ook met een gerust hart naartoe. Tot nu toe hebben geen van de twee workouts me extra pijn opgeleverd maar wel extra energie en beweeglijkheid! Naast deze twee vaste momenten in de week probeer ik elke dag een stukje te fietsen. Niet meer als zoef de haas door Amsterdam maar meer als oma Cristel die rustig om zich heen kijkt. Sinds afgelopen week heb ik nu ook een eigen grote bal en een elastiek in huis om de bewegingen wat vaker te herhalen gedurende de dag. Zo blijf ik soepel en hopelijk houd ik mijn spieren sterk.

Ik moet er wel bij vertellen: dit is het voor nu. Ik merk dat mijn lichaam in de laatste weken bijna elke week wel verandert dus de zoektocht is ongoing! De baby is nu wat meer ingedaald en daardoor is de pijn in mijn bekken ‘verschoven’ van rond mijn billen naar de voorkant, bij mijn schaambeen. Het is dus nu weer zoeken hoe ik die pijn kan verminderen. Voorlopig blijf ik doen wat ik doe en kijk ik het even aan.

 

En dan nu even een hart onder de riem:

Voor al die vrouwen met instabilie bekkentjes: succes! En laten we er geen taboe van maken want dit is juist iets waar we met elkaar doorheen kunnen komen.

Wil jij ook iets kwijt over jouw ervaringen met sporten terwijl je zwanger bent? Laat hieronder dan je reactie achter!

 

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
2 antwoorden
  1. Ruth
    Ruth zegt:

    Gefeliciteerd Cristel! Ik wist niet dat je zwanger was 🙂 Bij The Movement Practice hebben ze ook hele fijne prenatal pilates. Ook postnatal (met of zonder baby), dus dan kun je op een veilige manier weer aan je herstel werken. Succes met de laatste loodjes

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.