tessa burn-out

24 jaar jong, afgestudeerd Sociaal Pedagoog, een goede baan, de leukste vriend en toch kwam ik mijn bed niet meer uit.

Burn-out.

 

Hi, ik ben Tessa. Inmiddels 27 jaar, een goedlopend eigen bedrijf, nog steeds de leukste vriend en ik kan eindelijk weer sporten. Ik vind het superleuk dat Love2workout mij heeft gevraagd om mijn verhaal met jou te delen. Laten we bij het begin beginnen.

 

De mazzel, ik stop ermee

Het moment dat ik besloot te stoppen met schaatsen herinner ik me als de dag van gister. Op 16-jarige leeftijd trainde iedere dag om die 400 meter nog sneller af te kunnen leggen. Opeens was ik het zat. Klaar met regels, protocollen, prestatiedruk, concurrentie en iedere dag hetzelfde. Van de één op andere dag hing ik mijn schaatsen in de wilgen en ging ik werken, stappen, drinken en eten wat ik wilde. Ik begon met roken en sportte sinds die beslissing geen één dag meer.

Achteraf vind ik het ongelofelijk dat ik mezelf zo heb kunnen verwaarlozen. Even voor de duidelijkheid, zo zag ik dat in die tijd dus echt niet. Ik voelde me vrij and very much alive. Toch heb ik het gepresteerd om in 7 jaar tijd van een energiek, fit en blije meid een uitgebluste versie van mezelf te creëren.

 

Burn-out de sluipmoordenaar

De klachten slopen er met de jaren in. Zo kon ik uit het niets last hebben van maagkrampen. Zo pijnlijk dat ik er letterlijk ziek van werd. Toen kwam de hoofdpijn. Eerst zeurend aanwezig. Na een half jaar lang iedere dag hoofdpijn kwamen de migraine aanvallen. Toen een diagnose prikkelbaar darmsyndroom totdat ik uiteindelijk de stempel burn-out kreeg.

 

Baby steps mon cherie, baby steps

Voor iedereen ziet een burn-out er anders uit. Voor mij waren de angstaanvallen het ergste. Ik kende mezelf als onverschrokken, brutaal en vond niets mooier dan grenzen opzoeken. Die grens had ik deze keer duidelijk gevonden. Ik was mezelf totaal kwijt. Wie ben ik? Waar ben ik goed in? Ik besloot om alleen nog maar dingen te doen waar ik blij van werd en waar ik energie van kreeg. Het eerste wat ik deed was ontslag nemen. Het tweede was de doos met sportkleding uit het stof halen.

Ik begon met wandelen. Gewoon simpel, eindeloos wandelen met mijn hond en muziek in mijn oren. Iedere dag 5 kilometer. Na een paar maanden begon ik met krachttraining. Door krachttraining voelde ik me weer sterk en weerbaar. De emotionele achtbaan stopte en ik voelde de vechter in mij weer opkomen.

 

Te hard van stapel

Yes, nog geen half jaar later liep ik 10 kilometer hard, trainde ik minimaal 4 keer per week in de gym, was ik 8 kilo afgevallen en at ik alleen nog maar gezonde dingen. Klinkt goed hè? Ja, op papier misschien. In werkelijkheid was ik mezelf net zo hard aan het verwaarlozen als daarvoor. Sporten en gezond eten werd mijn nieuwe identiteit. Een imago waar ik me aan vastklampte. Ik had me namelijk voorgenomen om fitter en sterker dan ooit uit die burn-out te komen. Winnaarsmentaliteit anyone?

Door te weinig te eten, mezelf zoveel te ontzeggen en excessief te sporten creeërde ik niet alleen een lijf dat totaal niet bij mij paste maar ook eetbuien totdat uiteindelijk zelfs een tweede burn-out volgde.

 

Sporten als natuurlijk middel tegen stress

Juli 2015 begon ik helemaal opnieuw. Ik gooide mijn prestatiedrang over boord. In plaats daarvan werd ik nieuwsgierig naar mijn lijf. Bijna een jaar lang ben ik op zoek gegaan om sporten, ontspannen en gezonde voeding de juiste plaats in mijn leven te geven zodat het me energie geeft.

En weetje wat ik gevonden heb? Balans. Het mooie is dat er geen blauwdruk is voor balans. Dat ziet er bij mij iedere dag namelijk anders uit. In de essentie is balans voor mij een manier waarop ik me fit en gezond voel zonder dat ik ooit het gevoel heb dat ik mezelf iets moet ontzeggen.

Sporten is daarbij nog steeds een belangrijk deel van mijn leven. Sporten heeft mij namelijk ook geleerd om naar mijn lijf te luisteren. Voorheen dreef ik mezelf altijd tot het uiterste. Nu beweeg ik altijd op een manier die mij ontspanning brengt. Een natuurlijk middel die preventief tegen stress werkt.

 

Mei 2017

Misschien ben je nieuwsgierig naar wat ik nu doe? Misschien ben je herstellende van een burn-out of wil je een energieker, fitter en gezonder lijf? Ik kan me voorstellen dat je dan naar mensen om je heen kijkt voor inspiratie, dat deed ik namelijk ook. Ik vind het geweldig om je te inspireren, sterker nog het is mijn werk. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dagelijks dames begeleid naar een slanker, fitter en gezonder lijf. Op dit moment laat ik je 8 weken lang via Instagram en Youtube door een wekelijkse vlog meekijken in hoe ik mijn ‘healthy leefstijl’ een plaats geef in het dagelijks leven. Op Facebook kun je dagelijks tips, ervaringen en resultaten vinden als het gaat om afslanken.

Liefs Tessa

 

 

 

 

 

 

 

Cristel on EmailCristel on FacebookCristel on InstagramCristel on Linkedin
Cristel
Cristel
Cristel Zwart | Founder Love2workout
Ik ben Cristel, oprichter van Love2workout en dit is mijn missie:
Een gezondere en gelukkigere wereld door plezier in sporten!
Dit wil ik voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, informeren over welke sporten er allemaal te doen zijn en te laten zien dat je kan sporten met veel plezier!
Wil je nog meer over me weten? Lees dan mijn persoonlijke verhaal onder contributers. Veel plezier op Love2workout!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *