Get Amazing Stories

Get great contents delivered straight to your inbox everyday, just a click away, Sign Up Now.
Je e-mail adres
Voornaam
SUZANNE BAKT HET BROOD DER BRODEN: SPELTDESEMBROOD

SUZANNE BAKT HET BROOD DER BRODEN: SPELTDESEMBROOD

Brood bakken met Henriëtte

Bij mij in de koelkast staat een echte Hendrikje. Of een Ot of Sien, net hoe je het noemen wilt. In ieder geval een serieuze weckpot met een drekje erin. Een zogeheten zuurdesemstarter.

Afgelopen zomer ben ik begonnen met het bakken van brood. Hangend op mijn bankje in de tuin, bedacht ik hoe lekker het moest zijn om mijn eigen brood te bakken. En stukken gezonder dan gewoon brood. Want je weet wat er in gaat! En ik, suikervrij als ik ben, kan de suikers eruit laten. Dat moet een win-win-win situatie opleveren!

Alleen dat kneden… daar zag ik wat tegenop. Beetje 10 minuten lang met man en macht die toestand tot een kneedbaar deeg zien te vormen. Kom nou, ik heb wel wat beters te doen. (Neemt nog een slokje van haar heerlijk ijskoude smoothie, met de ogen zachtjes dichtgeknepen tegen de zon…)

Tot ik op het lumineuze idee kwam om dat kneedproces te omzeilen: een broodbakmachine! Diezelfde dag nog stond ik op mijn slippers met een broodbakmachine onder mijn arm in de rij bij de MediaMarkt. Ik ben toch niet gek?

 

 

Speltdesembrood

Op internet struinde ik rond van site naar site over brood, zuurdesem, starters en Henriëttes. Met de broodbakmachine maakte ik simpel speltbrood op basis van zeven gram gedroogde gist, gewoon de bekende Oetker zakjes. Maar ik wilde natuurlijk het brood der broden maken: speltdesembrood.

Na het wat geprut en gehannes en programma’s uitproberen op de machine (we kunnen naar de maan reizen, maar een broodbakmachine heeft geen functie voor desembrood?!) lijkt het er toch op dat ik een zuurdesembrood in de broodbakmachine kan bakken.

Het is nog niet het brood dat ik me voorstelde op mijn bankje in de zon, met veel gaten en een ruige korst. Nee, het is bonkig en behoorlijk massief en na één dag slechts goed voor de broodrooster. Maar de geur van versgebakken brood bij ons thuis in de ochtend op zaterdag, oei! En de wetenschap dat je dat volledig zélf hebt gemaakt vanuit dat weckpotje in de koelkast… Dat geeft, net als het eten van twee sneeën desembrood, enorme voldoening.

Om je de zoektocht naar de beste tips te besparen heb ik hier de links voor je geselecteerd die mij het meest hebben geholpen:

http://walrabenstein.nl/zelf-zuurdesembrood-maken/

http://www.elleeten.nl/Food/Filmpje!-Zuurdesembrood-bakken-in-4-stappen

Wil je meer weten over suikervrij eten? Volg me dan op Instagram, Sugerlessue

Liefs Suzanne.