IK WIL GEWOON GRAAG WETEN WAT IK EET…

Je kan het overdreven noemen dat ik op de achterkant van flesjes, potten en pakken kijk. Je kan het raar vinden dat ik liever van verse tomaat mijn eigen pastasaus maak dan een makkelijk glazen pot opentrek. En je kan er problemen mee hebben dat ik zo min mogelijk suikers en toegevoegde middelen zoals veel E-nummers wil eten. Maar ja, ik wil gewoon graag weten wat ik eet…

Door de bomen het bos niet meer

Toegegeven, ik weet ook niet meer wat er nou wel en niet goed voor je is. Welke combinaties je wel en niet mag eten. Suiker is ok maar niet als je er vet bij eet? Een flinke bak kwark is een goede start met veel eiwitten of juist niet? De Paleo manier zegt weer dat als het beweegt of je kunt het rauw eten, dat het waarschijnlijk wel ‘paleo-proof’ is. Daar hoort mijn bakje kwark niet bij, helaas. Maar wat dat wel? En hoe worstel je je door al die goedbedoelde adviezen heen? Het enige dat ik kan omschrijven is wat er bij mij past en helaas is dat voor ieder lichaam anders dus aan mijn eetgewoontes hebben jullie eigenlijk helemaal niets.

Lekker vezels eten

Als ik iemand zou helpen met zijn voeding zou ik eerst even en kijkje in de voorraadkast en in de koelkast willen nemen. Ik zou beginnen met alle ‘witte’ producten vervangen voor ‘bruin’ en volkoren. De gewone rijst wordt dan zilvervliesrijst rijst en de pasta ook. Doordat er meer vezels in zitten dan de witte varianten heb je minder volume nodig om er lekker vol van te raken en de vezels helpen je ook met een betere stoelgang, het vertragen van de opname van suikers, geven meer gelijkmatige energie door minder te pieken op je bloedsuikerspiegel en helpen overwicht tegen te gaan doordat ze de opname van glucose in de darmen vertragen. Vezels dus! En in welke producten zitten dan nog meer vezels? Nou denk aan alle verse groenten, vers fruit, bonen, haverproducten, linzen, rogge, spelt, (zoete) aardappel en zemelen. Genoeg om mee te varieren toch?

Weg die pakjes

Mijn volgende tip zou zijn om alle sausjes in pakjes, zakjes en potjes zoveel mogelijk te vermijden. Leer zelf kerriesaus maken van verse kerriepoeder, maak 1x in de week een flinke pan rode verse saus van trostomaten of zoete puntpaprika’s i.p.v. Italiaanse saus uit potjes en maak zelf soep van verse groenten en kruiden. Helemaal niet moeilijk en er zijn duizenden lekkere recepten te vinden op internet en in al die mooie kookboeken.

Maar vooral genieten

Het allerbelangrijkst is dat je heerlijk, niet te moeilijk eten leert maken van verse producten. En dat je daarvan geniet. Ik geniet echt meer van mijn eten als ik weet wat ik eet. Ik gebruik verse groenten, kruiden, fruit en vlees zonder toegevoegde kruiden en korstjes. En dat doe ik niet om af te vallen maar om me fit en gezond te voelen.

Hoe eet jij?

Ik ben erg benieuwd hoe jij daarover denkt. Maak je graag Kip Tandoori uit het pakje van de Appie of ben jij juist van zelf tandoori maken? En waarom? Wat beweegt jou? En hoe zou je het willen? Worstel je met de tijd of heb jij de juiste modus gevonden waar ook anderen graag wat meer over zouden willen weten en leren. Laat het weten, reageer en wie weet kunnen we elkaar verder helpen op weg naar een Happy&Healthy Lifestyle.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *