3X WAAROM YOGA VOOR MANNEN

Het is waar. Bij elke yoga-achtige les zijn er veel meer vrouwen dan mannen. En dat terwijl ‘in-den-beginne’ yoga juist door mannen werd beoefend.  Yoga voor mannen was heel normaal. Nu niet meer. Yoga, bodybalance, pilates, allemaal sporten waar mannen niet zo snel aan beginnen. Er zit geen competitie in, het is weinig agressief en nou ja, het zijn gewoon geen ‘mannen-dingen’. Maar vergis je niet. Als je als man even over die drempel heen bent merk je al snel wat yoga voor je kan doen.

Voorkomen van blessures

Een yoga les begint vaak met het tot jezelf komen. Je lichaam ‘aanvoelen’. Door jezelf bewust te scannen merk je eventuele pijntjes en grenzen op dat bepaald moment. Deze mogelijkheid om jouw eigen lichaam te leren kennen helpt je om in het dagelijks leven en met andere sporten blessures te verminderen. En… flexibele, goed gestretchte yoga spieren helen sneller na een workout of bij een verrekking.

Kalmte vinden

Dwars door je vol geplande week vind jij een moment om tijdens die les te ontspannen, echt een moment voor jezelf. Misschien wel de enige manier om echt te ontspannen en je hoofd uit te zetten. Dat werkelijk ontspannen leer je tijdens zo’n les. Ineens is daar rust. Ineens gaat de totale concentratie naar je lichaam en geest en niet naar je werk, kinderen of vriendin. En juist dat, het vinden van die kalmte leer je met yoga door de manier van ademhalen. Dat ademhalen, pranayama genoemd, is in de afgelopen duizenden jaren ontwikkeld om de eindeloze stroom gedachtes in je hoofd te temmen. Als je dat met yoga kan, dan kan je dat ook op andere moment. Wat weer goed is voor je concentratie en kalmte tijdens de rest van de dag.

Flexibiliteit

In de meeste yoga series komen ook 1 of meer ruggengraat draaibewegingen voor om al die spieren rondom je ruggengraat los te maken. Dat is goed voor die wreeftrap met voetbal, voor tennis of bij een golf swing maar ook goed voor je verteringsstelsel. Zie het zo: je lichaam is een grote spons met vieze afvalstoffen en door die twistbeweging knijp je die er allemaal uit. Vergeet niet goed water te drinken na de yogales, want deze afvalstoffen moeten wel de weg naar buiten vinden 🙂

yoga-man

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *